Vabljeni na ogled razstave o arhitektu Jožetu Plečniku (1872–1957)

Avtor: MNZS

Vabljeni na ogled razstave Jože Plečnik (1872–1957), ki bo odprta med 3. februarjem in 10. aprilom 2022, vsak dan med 10. in 18. uro v Galeriji »S« Ljubljanskega gradu.

Jože Plečnik je zagotovo eden izmed največjih slovenskih arhitektov. Rodil se je 23. januarja 1872. Leta 2022 tako praznujemo 150. obletnico rojstva.

Dodaten razlog za slavje ob pomembni obletnici je zagotovo tudi dejstvo, da so bila nekatera njegova dela pred kratkim uvrščena tudi na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

Narodna univerzitetna knjižnica je bila 28. julija 2021 dodana na seznam Unescove svetovne dediščine v okviru vpisa Dela Jožeta Plečnika v Ljubljani – urbano oblikovanje po meri človeka. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Razstava v Galeriji »S« Ljubljanskega gradu bo prek fotografij Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Slovenskega etnografskega muzeja in Plečnikove hiše predstavila Plečnikovo Unescovo dediščino v Ljubljani.

Fotografije bodo predstavljale prostor pred Plečnikovim posegom, potek gradnje objektov in njihovo vlogo v urbanem prostoru.

Razstavo je pripravil kustos Domen Kaučič iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije v sodelovanju z Ljubljanskim gradom, Plečnikovo hišo in Slovenskim etnografskim muzejem.

Več

Zadnji članki