Idealen kraj za najnevarnejše zločince, ameriška kaznilnica Alcatraz

Avtor: Peter Colnar, L. B.

28. marca 1963 so slovito ameriško kaznilnico Alcatraz na istoimenskem otoku pred San Franciscom zaprli. Kaznilnico so zaprli, ko so se moralnim argumentom nove dobe pridružili še denarni. Na otoku so imeli na primer 30 zapornikov in 125 policistov.

Alcatraz so ustanovili okoli leta 1830. Bil je idealen kraj za najnevarnejše zločince in je desetletja veljal za zapor, iz katerega ni mogoče pobegniti. Alcatraz pomeni po špansko pelikan, Isola de los alcatraces pa pomeni otok pelikanov.

Zanesljivost ječe ni bila samo v njenih trdnih in debelih zidovih, zamreženih oknih in visokih stolpih, pobeg je onemogočal že otok z močnimi vodnimi tokovi, ki so odnašali tudi najboljše plavalce na odprto morje, med krdela morskih psov. Močni zidovi so bili  opremljeni s trdnimi rešetkami in obdani s številnimi stražarskimi stolpi, od koder so stražarji obvladovali ves otok. V  prostore so lahko sprejeli 600 zapornikov. V dolgih letih je iz ječe poskušalo pobegniti 39 moških, leta 1962, tik pred zaprtjem, je trem uspelo.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki