Več kot 600 let gradili Kölnsko stolnico, ki je simbol nemške vztrajnosti in trdoživosti

Avtor: Miran Černec

Skoraj 600 let po postavitvi temeljnega kamna in po večstoletni prekinitvi, 4. 9. 1842, so se na stolnici v Kölnu znova začela gradbena dela za njeno dokončanje. Gotska katedrala, ki so jo gradile generacije srednjeveških mojstrov, je že vse od leta 1473 nedokončana bedela nad enim največjih nemških mest.

Njena silhueta, na kateri je še iz davnih časov izstopal ogromen gradbeni žerjav, je stoletja dominirala v veduti Kölna in nič ni kazalo, da bo veličastna stavba kdaj dobila zvonike, po katerih je svetovno znana danes. Toda potem ko je mesto v začetku 19. stoletja pripadlo Kraljevini Prusiji, so se stvari znova pognale v tek.

Po izvirnih srednjeveških načrtih so jo dogradili v treh desetletjih in njeno dokončanje slovesno proslavili 14. 8. 1880. Stolnica, ki so jo gradili več kot 600 let, je tako postala pravi simbol nemške vztrajnosti in trdoživosti, še posebej po 2. svetovni vojni. Čeprav so jo angloameriški zavezniki obilno bombardirali in porušili vse mesto okoli nje, je katedrala vojno čudežno preživela nedotaknjena.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki