Zgodovinar dr. Andrej Rahten o državniku kraljeve Jugoslavije dr. Anton Korošcu, ki se je boril za slovensko avtonomijo

Avtor: HVM

V oddaji Beremo na televiziji Nova24TV je bil nedavno gost zgodovinar in nekdanji diplomat dr. Andrej Rahten. Voditelj oddaje Metod Berlec je z njim govoril o različnih njegovih knjigah, predvsem pa o njegovi najnovejši knjigi, ki nosi naslov: Anton KorošecSlovenski državnik kraljeve Jugoslavije.

Knjiga prof. dr. Andreja Rahtena opisuje bogato življenje teologa in politika, ki je s svojim dolgoletnim delovanjem obvladoval slovenski politični prostor v času kraljeve Jugoslavije.

Hkrati knjiga ponuja vpogled v razgibano politično kariero in zanimivo življenje Antona Korošca v obdobju med obema vojnama, ko so vedno bolj naraščala nesoglasja v novi, skupni državi.

Avtor razkriva Koroščeve ključne značajske lastnosti, ki so botrovale političnim uspehom in podžiga bralčevo radovednost z manj znanimi podatki, kot so njegova ljubezen do ribičije – ki jo je imel priložnost izživeti v času konfinacije na Hvaru – in politikov talent za smučanje, ki mu je na Črnem vrhu prinesel pokal.

V Koroščevi politiki je bila glavna stalnica predvsem ohranitev jugoslovanske države kot zagotovila avtonomnega razvoja slovenskega naroda. V številnih kriznih razmerah je prav zato nastopal kot neke vrste rešitelj kraljeve Jugoslavije, njegova premišljena politika pa je Sloveniji znotraj Jugoslavije omogočila tudi precejšnjo avtonomijo.

Korošec je vrhunec svoje politične kariere dosegel po prvi svetovni vojni, ko je najprej odločilno pripomogel k ustanovitvi jugoslovanske države, nato pa pomembno sooblikoval njeno politično sceno.

Obdobje je ujeto in predstavljeno tudi skozi bogato zbirko fotografij, ki izdajajo Koroščevo ljubezen do javnih in družabnih dogodkov in pričajo o politikovi izjemni priljubljenosti. Hkrati nam zbirka ponuja zanimiv vpogled v takratno politično sceno.

Andrej Rahten se je rodil leta 1973 v Celju. Po končani celjski gimnaziji se je leta 1991 vpisal na študij zgodovine na Univerzi v Ljubljani. V študijskem letu 1994/1995 je študiral na Univerzi v Celovcu. V okviru podiplomskega študija je več mesecev raziskoval v dunajskih arhivih pa tudi na Jugovzhodnem inštitutu v Münchnu.

Leta 1998 je na Univerzi v Ljubljani napisal magistrsko nalogo Federalistični koncepti v politiki habsburške monarhije na Balkanu 1908–1918. Od leta 1999 je deloval na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), leta 2000 pa na Univerzi v Ljubljani obranil doktorsko disertacijo z naslovom Dr. Janko Brejc (1869–1934). Politična biografija.

Za disertacijo je bil nagrajen z Zlatim znakom ZRC SAZU. Leta 2001 se je zaposlil na ministrstvu za zunanje zadeve. V letih 2004–2008 je bil svetovalec za zunanjo politiko v kabinetu predsednika vlade, nato pa se je vrnil v akademski svet.

Diplomatsko pot je nadaljeval leta 2013, ko je nastopil mesto veleposlanika Republike Slovenije na Dunaju. Leta 2013 je bil imenovan za znanstvenega svetnika na ZRC SAZU, leta 2014 je isti naziv pridobil na Znanstvenoraziskovalnem središču Univerze na Primorskem, leta 2015 pa je bil izvoljen za rednega profesorja Univerze v Mariboru.

Je predsednik Koordinacijskega odbora za raziskovanje diplomatske zgodovine, odgovorni urednik Studia diplomatica Slovenica, član uredništva Časopisa za suvremenu povijest, član uredništva Časopisa Pilar in član uredništva Zbirke za mednarodno pravo. Bil je tudi kolumnist revije Demokracija.

Njegovo raziskovalno področje je sodobna zgodovina od leta 1800 do leta 1914, vključno obdobje med obema svetovnima vojnama. Je nosilec velikega Zlatega častnega znaka na traku, za zasluge za Republiko Avstrijo. Od leta 2019 je tudi dopisni član Avstrijske akademije znanosti.

Knjiga je izšla pri Cankarjevi založbi oziroma Mladinski knjigi. Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Celoten pogovor si lahko ogledate spodaj!

Več

Zadnji članki