Vodilni člani morilske tolpe Murder, Incorporated bili usmrčeni na električnem stolu

Avtor: Miran Černec, L. B.

V zloglasnem ameriškem zaporu Sing Sing so bili 4. marca 1944 na električnem stolu usmrčeni trije vodilni člani najbolj razvpite morilske tolpe organiziranega kriminala 20. stoletja – v ljudskem žargonu imenovane »Murder, Incorporated« (slovensko: »Umor, d. o. o.«).

Gangsterska tolpa, sestavljena iz judovskih in sicilijanskih priseljencev v ZDA, je bila več kot desetletje strah in trepet ulic New Yorka in drugih ameriških mest; ocenjujejo, da je za svoje mafijske botre samo v letih 1929–1941 izvedla od 400 do 1000 plačanih umorov, katerih žrtve so bili tako drugi gangsterji kot nedolžni civilisti.

»Murder, Inc.« je bila poleg tega na vrhuncu svetovne gospodarske krize vpletena v vrsto dobičkonosnih ilegalnih dejavnosti, od ugrabitev in izsiljevanja do trgovine z orožjem, prostitucije in iger na srečo ter pri tem nakopičila bajne vsote denarja.

Ker so lahko člani tolpe na vrhuncu svoje moči podkupovali vse od politikov do policistov, so bili nedotakljivi do januarja 1940, ko se je zarota molka okoli njihovih zločinov končno začela razpletati.

Po številnih aretacijah in sodnih procesih so bili trije njeni najvidnejši člani – Louis »Lepke« Buchalter, Emanuel Weiss in Louis Capone – do decembra 1941 vendarle spravljeni za rešetke in 4. marca 1944 v Sing Singu tudi usmrčeni, kar je na prvi pogled pomenilo konec zločinske združbe.

Vendar je bila resnica drugačna; ustanovitelja tolpe Bugsy Siegel in Meyer Lansky sta namreč zaradi političnih zvez ostala na prostosti in krvavi kapital, ki ga je akumulirala »Murder, Inc.«, sta v naslednjih letih spretno preusmerila v druge dejavnosti – eden najbolj znanih sadov tega delovanja je bil denimo začetek igralniškega turizma v Las Vegasu.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki