Tehniški muzej Slovenije v Bistri z bogatim programom neštetih razstav, vodenih ogledov in delavnic

Avtor: TMS, L. B.

Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki, ki se nahaja na kraju nekdanjega kartuzijanskega samostana, bo po svoji 70. obletnici ustanovitve lahko začel gradbeno in vsebinsko prenovo zgodovinskega objekta kulturnega spomenika v Bistri.

Začetek pomembnega obdobja je največji slovenski muzej sicer pospremil z obsežnim marčevskim programom, ki vključuje številne občasne razstave, vodene oglede po občasnih razstavah in stalnih zbirkah ter delavnice. Ob koncu meseca, natančneje med 22. in 27. marcem, pa bodo v okviru Tedna odprtih vrat muzejev in galerij, ki poteka v organizaciji ŠOU v Ljubljani, študentom ponudili tudi brezplačne oglede tako Tehniškega muzeja v Bistri kot tudi Muzeja pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu.

Posebno mesto v pomladnem programu Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri ima atraktivna demonstracija poskusov Nikole Tesle. Namen demonstracije, ki je realizirana na osnovi delujočih eksponatov iz elektro zbirke, je opozoriti, da so številne pridobitve, ki nam lajšajo sodobno življenje in se danes zdijo samoumevne, ravno zasluga velikega izumitelja Tesle – vse od odkritja večfaznega sistema do prve zamisli o svetovnem radijskem sistemu.

Ob vodenem ogledu razstave »Človek in hrana v začaranem krogu« muzej napoveduje delavnici peke kruha z drožmi in kvačkanja, s čimer bodo zagotovo dodobra začarali tiste, ki so željni novih veščin. V letošnjem letu bodo v TMS tako počastili 100. obletnico prvega stadiona in ob tej priložnosti pripravili panojsko razstavo »Prvi stadion in prva tovarna športnega orodja na Slovenskem« na Gallusovem nabrežju v Ljubljani.

Ob naštetem bodo letos v Bistri odprli izredno zanimivo ter domišljeno razstavo o svetlobi, v kateri pri posameznih segmentih, prikazih in demonstracijah sodelujejo z uglednimi institucijami zlasti na področju pedagoško-izobraževalnih vsebin, s čimer bodo pridobili nove ciljne skupine in poskrbeli za celovitejšo kulturno-umetniško vzgojo.

Več

Zadnji članki