IZ ARHIVA REVIJE DEMOKRACIJA: »Tist, kar sem oblubu takrat a… sem nardiv, zdej pač si ti na potezi«

Avtor: Vida Kocjan

»Sej sem ti reku, … zdej pač si ti na potezi.« Sledila je nespodobna in izsiljena zahvala mlade ljubljanske farmacevtke za sklenitev pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, da si je lahko rešila eksistenčni problem. Ob tem še utaje davkov, odfrčali milijoni in še kaj.

Portal podcrto.si je od tožilstva pridobil kopije več kazenskih ovadb zoper Zorana Jankovića, župana mestne občine Ljubljana. Ovadbe so pridobili skladno z določili zakona o dostopu do informacij javnega značaja, saj gre za javno osebnost, povezano z gospodarjenjem z javnimi sredstvi. Portal je izseke iz ovadb objavil 10. avgusta. Največjega odziva javnosti je bila deležna ovadba, iz katere je razvidno, naj bi bil Janković »eni od ljubljanskih farmacevtk uredil zaposlitev v zameno za seks«. V nadaljevanju objavljamo povzetke ovadb.

Zahtevani spolni odnos dobil

Po kazenski ovadbi sodeč je Janković »uspešno izkoriščal stisko ženske«, ki je bila takrat v postopku ločitve, skrbela za dva otroka, grozila pa ji je izguba stanovanja. Farmacevtka je potrebovala zaposlitev za nedoločen čas, da bi lahko na banki pridobila 100 tisoč evrov posojila za nakup stanovanja. Janković je zaposlitev uredil tako, da je direktorju Lekarne Ljubljana Marjanu Sedeju naročil, naj farmacevtko zaposli za nedoločen čas. Farmacevtko so zaposlili, ta je v pogovoru s policijo potrdila, da je Janković zahteval spolni odnos »in ga tudi dobil«, in to najmanj dvakrat. V času dogovarjanja za službo ji je tudi »večkrat povedal, da se želi njo še sestati, da je za njegove usluge potem ona na vrsti, da jih vrne na način, kot si jih on želi, torej s seksom,« je zapisano v ovadbi.

»Zdej pač si ti na potezi«

Farmacevtka je policiji potrdila, da se je Janković »zglasil tudi pri njej doma, kjer sta imela spolne odnose«. Sodeč po ovadbi jo je župan obiskal 28. julija 2014 v poznih nočnih urah. Nato pa je Janković glede na ovadbo farmacevtko spet opomnil, da je na potezi ona in da ve, kaj mora zdaj storiti. Ta mu je predlagala, da bi ga poklicala, ko bo podpisala pogodbo o zaposlitvi. Janković pa ji je odvrnil, naj naredi, kakor hoče, in da bo pogodbo podpisala ta mesec. Janković je po mnenju policije v tem pogovoru znova zahteval spolni odnos, saj je po telefonu dejal: »Sej sem ti reku. Tist, kar sem oblubu takrat, a.., sem nardiu, zdej pač si ti na potezi.«

Naročal jo je za zvečer, ne dopoldan

Policija je s prisluškovanjem Jankovićevim pogovorom s farmacevtko ugotovila, da se je Janković z njo želel dobiti v večernih urah in ne dopoldanskih, ko je v mestni hiši veliko zaposlenih. To »pomeni, da je izbiral ure, ko bi bil lahko sam z njo, še posebej pa je pri svoji zahtevi po nagradi oz. koristi v obliki spolne usluge uspešno izkoriščal stisko ženske. Dejstvo, da je bila resnično v stiski, izhaja iz telefonskega sporočila, ki mu ga je poslala dne 7. 8. 2014 ob 17.18, […] in je napisala, da bo naredila vse, da bi svojim otrokom dala lep, topel dom«, so policisti zapisali v ovadbi. Dvanajstega avgusta 2014 je nato poklicala Jankovića in mu povedala, da je dobila pogodbo o zaposlitvi, ter ga vprašala, kdaj lahko pride »do njega«. Janković jo je nato večkrat spraševal, ali in kdaj bi prišla »k njemu«, zdaj ko je dobila želeno zaposlitev.

Bodo prisluhi obveljali?

Policija je kazensko ovadbo na Specializirano državno tožilstvo RS podala septembra lani. Ovadba temelji tudi na prisluhih Jankovićevim pogovorom s farmacevtko. V začetku julija letos pa je Okrožno sodišče v Ljubljani v sodni preiskavi ugodilo zahtevi Jankovićevih zagovornikov po izločitvi prisluhov iz postopka. Tožilka Blanka Žgajnar naj bi bila namreč sodišče prepozno obvestila, da namerava prisluhe uporabiti v kazenskem postopku proti Jankoviću. Tožilstvo se je na izločitev prisluhov pritožilo na višje sodišče, to pa o pritožbi še ni odločilo.

Electa utajila 244 tisoč evrov davka

Nadalje je objavljena ovadba, da sta Electa inženiring in Damijan Janković osumljena utaje 244 tisoč evrov davka. Podjetje je v lasti sinov Zorana Jankovića, Damijana in Jureta. Iz ovadbe je razvidno, da je leta 2014 Nacionalni preiskovalni urad direktorja Electe Damijana Jankovića ovadil specializiranemu državnemu tožilstvu zaradi suma davčne zatajitve. Electa je leta 2009 od Gradisa skupine G kupila nepremičnine in zanje plačala davek na dodano vrednost (DDV). Nato je od davčne uprave terjala povračilo DDV in ga tudi dobila. Ker pa je Electa nato te nepremičnine dajala v najem brez DDV, vračila DDV od nakupa nepremičnin ne bi smela zahtevati. S tem je Electa po mnenju policije utajila 79.581 evrov davka. Leta 2012 pa je Electa prav tako uveljavljala odbitek DDV v višini 165.000 evrov, ki bi ga morala plačati ob plačilu računa podjetju Brovina. Po ugotovitvah policije je bil račun podjetja Brovina fiktiven, saj to podjetje za Electo ni nikoli opravilo storitev posredovanja pri prodaji zemljišč, za kar je podjetje Brovina Electi izstavilo sporni račun. Electa Brovini ni nikoli plačala 990.000 evrov, čeprav je pri davčni upravi uveljavljala odbitek DDV. Policija je poiskala tudi več lastnikov omenjenega zemljišča, ki so ji povedali, da z njimi nikoli nihče iz Brovine ni navezal stika in jim ponujal odkupa zemljišč. Po ugotovitvah policije je bila Brovina zidarsko podjetje z okoli 10.000 evri letnega prometa, ki ni imelo nikakršnih izkušenj s posredovanjem pri nakupu nepremičnin. Direktor Brovine je bil slamnati mož s Kosova, ki je želel priti v Slovenijo in tu pridobiti delovni vizum za opravljanje preprostih zidarskih del. S tem ko so ga imenovali za direktorja Brovine, so upali, da bo pridobil vizum. Damijan Janković je policiji tudi lagal, da se je s kosovskim »direktorjem« dobival na sedežu Electe, policija pa je ugotovila, da kosovskega državljana v Sloveniji sploh ni bilo. Za to utajo naj bi zdaj potekala sodna preiskava.

Zoran Janković utajil 103 tisoč evrov davka

V naslednji ovadbi policija Zoranu Jankoviću očita utajo davka pri prodaji delnic Mercatorja, sinovoma pa pomoč pri tem kaznivem dejanju. Župan naj bi bil s fiktivnimi posli delnice prenesel na podjetje svojih sinov in se ob njihovi prodaji izognil 103.000 evrom davka. Po ugotovitvah policije je Zoran Janković delnice Mercatorja v svoji lasti konec leta 2004 s pomočjo vrtenja sredstev iz visokega kratkoročnega posojila Factor banke fiktivno preprodal podjetju Electa inženiring in hkrati to podjetje prek posojilne pogodbe prodal svojima sinovoma. S tem se je izognil potencialno visoki obdavčitvi, ki bi jo moral plačati, če bi po letu 2004 delnice prodal kot fizična oseba. Electa inženiring je delnice leta 2006 nato prodala tujemu kupcu, Janković pa bi moral takrat zaradi fiktivne preprodaje delnic Electi plačati 103.333 evrov davka. Ker je od prodaje delnic takrat minilo več kot pet let, davčna uprava Jankoviću ni mogla naložiti poznejšega plačila tega davka, podala pa je ovadbo na policijo. Janković se je s fiktivno preprodajo po mnenju policije tako popolnoma izognil plačilu davka na večmilijonski dobiček od prodaje svojih delnic Mercatorja. Prek posojilne pogodbe z Electo pa sta sinova Jankoviću na račun postopoma nakazala celoten prihodek od prodaje delnic leta 2006. Ker je šlo za vračilo posojila, je Janković kupnino za delnice dobil brez kakršne koli obdavčitve.

Denar od Grepa končal pri Jankoviću

Policija sumi, da je Zoran Janković kot plačilo pri posredovanju za prodajo hladilnice v Športnem parku Stožice med drugim dobil izplačanih 100.000 evrov. Jankoviću in podjetjem njegove družine policija zaradi nakazila 500.000 evrov, ki ga je graditelj Športnega parka Stožice, družba Grep, nakazal na račun podjetij v lasti družine Janković, očita kaznivo dejanje pranja dejanja. Po ugotovitvah policije je Janković Hrvoja Draškovića, direktorja podjetja Energetika v lasti ljubljanske občine, prepričal, da je od Grepa za tri milijone evrov po nepotrebnem odkupil prostor za centralno hladilno strojnico v Stožicah. S tem je Grep dobil prepotrebna sredstva za pridobitev bančnih kreditov za dokončanje nekaterih gradbenih del v Stožicah. V zameno za posredovanje pa je Grep podjetjem v lasti Jankovićevih nakazal omenjenih 500.000 evrov. Dobrih 100.000 evrov od tega je nato končalo na osebnem računu Zorana Jankovića. Ovadbo so vložili marca 2014, zadeva je v sodni preiskavi. Kazenska ovadba policije Zoranu Jankoviću, direktorjema Grepa Urošu Ogrinu in Zlatku Sraki, direktorju podjetja Baza Dante Boštjanu Stamejčiču in županovemu sinu Damijanu Jankoviću v primeru spornih nakazil očita kaznivo dejanje pranja denarja. Omenjenih 500.000 evrov je bilo po ugotovitvah policije pridobljenih s kaznivim dejanjem zlorabe položaja pri prodaji prostora za centralno hladilno strojnico. Osumljeni pa naj bi bili s tehnikami pranja denarja ta denar prenesli na račune podjetij družine Janković in na osebni račun Zorana Jankovića.

Primer Stožice in pomoč Grepu

Javno podjetje Energetika je od Grepa prostore za hladilnico v Stožicah torej kupilo po nepotrebnem in po nepotrebnem za to plačalo tri milijone evrov. Grep je tako neupravičeno prejel tri milijone evrov javnega denarja, ki ga je potreboval za dokončanje nekaterih del v Stožicah. Ta posel je bil sklenjen po posredovanju ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Energetika Ljubljana je po ovadbi sodeč kljub poprejšnjim dogovorom o brezplačni uporabi prostorov od Grepa za tri milijone evrov odkupila prostor za postavitev centralnega hladilnega sistema v Stožicah, stroške tega nakupa pa z zaračunavanjem dražjih storitev ljubljanski občini deloma prevalila na občinski proračun, na davkoplačevalce torej. Energetika se je po ugotovitvah policije najprej upirala nakupu prostorov, nato pa je v nakup po Jankovićevem posredovanju le privolila. Energetika je prostore kupila po bistveno višji ceni od tržne. Tržna cena prostorov je bila med 300.000 in 600.000 evrov, Energetika pa je zanje plačala kar tri milijone evrov. S tem je zasebnemu podjetju Grep, ki je bilo takrat že v finančnih težavah, omogočila sredstva, s katerimi je lahko dokončalo nekatera dela v Stožicah. Po mnenju policije je bilo to za Jankovića bistvenega pomena, saj so morala biti dela končana pred županskimi volitvami jeseni 2010. Janković je bil takrat znova izvoljen za župana Ljubljane. Zadeva je v fazi sodne preiskave.

Kaj je šlo narobe pri graditvi Stožic

Škodljive pogodbe z gradbinci in manipulacije pri prijavi na razpis za graditev Športnega parka v Stožicah so ljubljansko občino po mnenju policije stale 39 milijonov evrov. Ljubljanski župan Janković je pri projektu graditve tega ljubljanskega športnega kompleksa podpisal za občino škodljive pogodbe, ki so bile v nasprotju z zakoni in akti občine. Gradbinca Gradis skupina G in Energoplan pa sta ob privolitvi župana Jankovića izigrala razpisne pogoje in pridobila posel, čeprav za to nista bila finančno sposobna, je razvidno iz ovadbe Nacionalnega preiskovalnega urada, ki smo jo z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja pridobili od Specializiranega državnega tožilstva RS.

V igri 39 milijonov evrov

Posledica teh dejstev je bila podražitev projekta Stožice za skoraj 39 milijonov evrov, ki jih je morala v nasprotju z določili akta o javno-zasebnem partnerstvu namesto obeh gradbincev iz javnega denarja plačati ljubljanska občina. Policija oziroma tožilstvo zaradi teh ugotovitev Jankovića in gradbincev ne preganjata. Opis izvedbe graditve Stožic je po navedbah portala podcrto.si podan le kot uvod v kazensko ovadbo, ki Jankoviću, predstavnikom Energetike Ljubljana, Grepa, Baze Dante, KLM naložb in Electe očitajo kazniva dejanja zlorabe položaja, pomoči pri zlorabi položaja, napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja.

Jankovićev odziv kot običajno

Po objavi kazenskih ovadb oziroma njihovih delov so to komentirali tudi v mestni upravi. Uradno Janković na svojem Facebookovem profilu. Potrdil je, da gre za vsebino iz kazenskih ovadb, pridobljenih s tožilstva. Največ pozornosti je preusmeril k temu, kako so na spletnem portalu sploh prišli do ovadb. Vse skupaj je označil tudi za politično obarvano dejanje, češ da skuša nekdo z njim »dokončno obračunati preko javnosti in medijev namesto na sodišču«. Spravil se je tudi nad ministra Gorana Klemenčiča in zapisal: »Rad bi slišal, kako lahko pojasni delovanje pisarne svoje žene in celo povišanje prihodkov njene pisarne v odnosu do države in državnih podjetij v času, ko je bil predsednik KPK in minister (prepričan sem namreč, da je tu možnih veliko več tveganj sistemske korupcije).« Po vsem tem se je oglasil Klemenčič, pisal na tožilstvo in zaprosil za dodatna pojasnila o pravnih in dejanskih okoliščinah za objavo kazenskih ovadb proti Jankoviću. Zanimalo ga je, kaj je bil vzrok za takšno ravnanje tožilke Barbare Žgajnar.

Dogodek v podporo

Nomenklatura tranzicijske levice pa se je spretno začela postavljati na Jankovićevo stran. Za to priložnost so natančno teden dni po razkritju Jankovićevih dejanj pripravili celo majhno slovesnost, ko so oznanili, da je Evropska komisija odobrila sredstva za velik kohezijski projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja. Na območju Centralne čistilne naprave Ljubljana so se nato od vladnih predstavnikov zbrali Miro Cerar, ministrici Alenka Smerkolj (za evropska sredstva) in Irena Majcen (za okolje in prostor). Navzoč je bil še Janez Škrabec iz podjetja Riko Ribnica. Zagotovilo o podpori Foruma 21 je bilo tako popolno.

Edino Nova24TV je drugače poročala

Mediji so kot običajno v takšnih razmerah poročali, milo rečeno, v rokavicah. Edino Nova24TV je poročala drugače. Zapisali in objavili so videoposnetek, iz katerega je razvidno, da je Janković spet duhovičil, nadaljeval v svojem šovinističnem slogu, ministre pa označil za »ful, ful« nežne. Smerkoljeva se je temu smehljala, Majcnova pa ni reagirala.

Zbudili njegovo živalsko plat

Obraz medijev se je pokazal tudi na novinarski konferenci ob tem dogodku. Skupno sta nastopila Janković in Cerar. Ko je Marjanca Scheicher, novinarka Nove24TV, Jankovića vprašala, kako komentira vsebino pogovora s farmacevtko, se je le smejal. Ko pa je za komentar vprašala Cerarja, pa je Janković besen kot tiger planil na govorniški oder in začel: »Tudi jaz bi vam postavil kakšno vprašanje. Jaz sem že povedal, pa bom še enkrat povedal. V tej državi je samo ena inštitucija, ki lahko odredi, kaj je prav in kaj ni prav. In jaz v to verjamem ne glede na to, kaj bo na koncu. To je sodišče. Jaz vem, kaj je bilo in česa ni bilo, in ta vaša natolcevanja skupaj s tožilko, ki je to naredila … bomo pač uveljavili pravico tam, kjer je treba. In draga moja gospodična s televizije, ne bom se v to spuščal, to je vaš problem. Lahko ostanete do konca, bova vse komentirala, da ne motiva drugih. Ampak po tem, ko bom dobil sodbo, izrečeno, kakršnakoli bo, bom vse z veseljem komentiral kot vedno.« Na Novi24 so ob tem zapisali, da so v Jankoviću zbudili živalsko plat.

Pobegnil z novinarske konference

Po novinarski konferenci so novinarji z Nove24TV še ostali, da bodo videli, kaj jim ima Janković še povedati, vendar pa se je on s četico, v kateri sta bila med drugim ministrica Alenka Smerkolj ter direktor in lastnik podjetja Riko Janez Škrabec, zaprl v eno od sob na sedežu Centralne čistilne naprave Ljubljana.

(Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija  24. avgusta 2017.)

Več

Zadnji članki