Dve slovenski »pravni državi«; minilo je dvanajst let od izbruha zloglasne afere bulmastifi

Avtor: Peter Colnar, M. B.

V garaži na Oražnovi ulici v Ljubljani so 2. februarja 2010 trije podivjani psi do smrti pogrizli svojega lastnika, znanega zdravnika Saša Baričeviča.

Afera, ki je od takrat naprej dala besedi ljubitelji psov čuden prizvok, je razkrila neformalne povezave vplivnih ljudi, moč lobijev in odvetniških pisarn, sprožila sume o zlorabi policije, v najostrejših kritikah na desnici naredila enačaj med zoofilijo in levico ter rodila tezo o dveh pravnih državah − eni za premožne in vplivne, eni za preostale.

Tedaj so bila najvidnejša nesoglasja v času afere Ultra med Zaresom in LDS. Golobič je obtožil takratnega predsednika uprave NLB Draška Veselinoviča, izbranca LDS, da je spravil v javnost dokument o domnevno nezavarovanih posojilih Ultre.

Mnenje, da se afere »lepijo« le na Zares in LDS oziroma  na Golobiča in Kresalovo, se je spremenilo po izbruhu afere voditeljice Pahorjevega kabineta Simone Dimic.

Odmevna afera, povezana s SD, je izbruhnila, ko so novinarji posneli poslanca Zorana Thalerja, ko je obljubljal, da bo za denar podprl določen predlog v evropskem parlamentu.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija. Spodaj si ogledate še članek o tej aferi, ki je bil objavljen v reviji Demokracija, 6. maja 2010.

Več

Zadnji članki