Odstranitev Jakoba II. in nadomestitev z Viljem Oranskim – nekrvava angleška revolucija

Avtor: Peter Colnar

Nekrvavo angleško revolucijo v letih 1688-89 imenujejo »slavna revolucija«. Gre za dogodke ob odstranitvi Jakoba II. s prestola in njegovo nadomestitev z Viljemom Oranskim.

Že od ustoličenja Jakoba II. naprej so njegova dejanja zbujala skrb tako whigov kot torijev. V nasprotju z zakonom je imenoval katoličane na pomembne položaje v vojski, cerkvi, na univerzah in v vladi. Lastil si je pravico do začasnega razveljavljanja zakonov po lastni presoji.

Ko se mu je leta 1688 rodil sin, se je zdelo, da je katoliško nasledstvo zagotovljeno. To je izzvalo vodilne politike obeh strank, da so povabili v Anglijo kraljevega zeta Viljema Oranskega.

Viljem je novembra z nizozemsko vojsko pristal v Devonshiru. Jakobova vojska ni hotela ubogati katoliških častnikov, zapustile so ga hčere, njemu pa so dovolili, da je pobegnil v tujino.

Parlament je zaprosil Viljema Oranskega in Jakobovo hčer Marijo, naj zasedeta izpraznjeni prostor. S sprejetjem deklaracije o pravicah 13. februarja 1689 so onemogočili obnovo neomejene oblasti, hkrati pa ponudili krono novemu monarhu.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki