Vodstvo Sovjetske zveze na čelu s Stalinom podpisalo ukaz za poboje v Katinu

Avtor: Miran Černec

V nedeljo, 5. marca, je minilo triinosemdeset let od kar je leta 1940 vodstvo Sovjetske zveze na čelu s Stalinom podpisalo ukaz o pomoru 25.000 poljskih častnikov, policistov in intelektualcev, ki so bili zajeti po sovjetski zasedbi vzhodnega dela Poljske jeseni 1939.

Z usmrtitvami v Katinskem gozdu blizu Smolenska je sovjetska tajna služba NKVD začela že aprila 1940, tamkajšnja množična morišča pa so šele 3 leta kasneje odkrili in svetu oznanili Nemci, ko so okupirali zahodno Rusijo.

Pomori v Katinu predstavljajo prvi množični zločin 2. svetovne vojne, v stalinističnem režimu pa še zdaleč niso bili edini; z enakimi metodami so namreč boljševiki  odstranjevali svoje domače politične nasprotnike že pred letom 1939.

Po napadu na Sovjetsko zvezo junija 1941 so Nemci podobna množična morišča – ki so izhajala še iz let pred 2. svetovno vojno –  odkrivali tudi v okolici Kijeva, Minska, Vinice in drugih sovjetskih mest, med vojno in po njej pa je stalinistična propaganda odgovornost zanje brez izjeme podtikala prav njim samim.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več o tem si lahko preberete tukaj!

Več

Zadnji članki