Izumiteljico legendarne začimbne mešanice Vegeta je komunistični režim kar osem let mučil v zaporu

Avtor: Sara Rančigaj

Zlata Bartl ali “Teta Vegeta” je znanstvenica, ki je v podjetju Podravka leta 1959 ustvarila slovito začimbno mešanico Vegeta. Njena zgodba pa je žalostna, saj jo je komunistični režim obsodil na osem let zapora, ker je med izletom s študenti po Italiji občudovala italijansko kulturo. Komunisti so jo obsodili, da poveličuje fašistični režim, kar pa je odločno zanikala, pri čemer je bila upoštevano njeno članstvo v ustaški, hrvaški fašistični organizaciji, kar je označila za “mladostniško naivnost”. Prizanesli niso niti njenemu zaročencu, ki so ga partizani ubili v pobojih, ki so sledili pokolu v Pliberku po drugi svetovni vojni.

Zlata Bartl je ženska, ki je ustvarila eno najbolj priljubljenih začimb na Zahodnem Balkanu, Vegeto. Bartlova je Vegeto izumila leta 1959, njen recept pa še danes ostaja skrbno varovana skrivnost. Desetletja kasneje je ta mešanica soli in dehidrirane zelenjave (kot so korenje, peteršilj in čebula med drugim) še vedno med najbolj priljubljenimi ojačevalci okusa, ki se uporabljajo v regiji.

Bartlova se je rodila leta 1920 v Sarajevu, pri 18 letih je naredila to, kar je malo žensk v njenem času, vpisala se je na Filozofsko fakulteto Univerze v Zagrebu in diplomirala iz kemije, fizike in matematike. Po diplomi leta 1942 se je vrnila v Sarajevo, kjer se je zaposlila kot učiteljica.

Foto: Twitter

Bartlova, ki je briljirala v znanosti in govorila pet jezikov, je bila po letu 1945, ko je oblast prevzela nova komunistična vlada, aretirana in zaprta s strani jugoslovanskega komunističnega režima, ko je svoje študente odpeljala na potovanje v Italijo. Ker je izražala občudovanje nad italijansko kulturo, jo je jugoslovanski komunistični režim aretiral in obtožil poveličevanja fašizma. Kaznovali so jo tako, da so jo obsodili na zapor, kjer je morala garati, izgubila pa je tudi vse svoje državljanske pravice.

Oboževala je italijansko kulturo, ne pa fašizma

Leta kasneje je Bartlova v lokalnih medijih vztrajala, da ne odobrava italijanskega fašizma. Bila pa je članica mladinskega krila ustaške, hrvaške fašistične organizacije – nekaj, kar je označila za “mladinsko naivnost”“Obsojena sem bila na osem let, ker sem bil v ustaškem gibanju in sem ljubila Italijo. Jaz sem oboževala njene spomenike in kulturo, oni (vlada) pa so to verjetno označili, kot da obožujem italijanski fašizem,” je leta 2007 povedala za hrvaški dnevnik.

V zaporu je odslužila 15 mesecev, nakar so ji diagnosticirali tuberkulozo. Takrat so oblasti prišle do spoznanja, da bi bila veliko bolj “uporabna” izven zapora. Bartlova se je morala soočati s še eno tragedijo, saj so partizani ubili njenega zaročenca v pobojih, ki so sledili masakru v Pliberku po drugi svetovni vojni. Njegovih ostankov niso nikoli našli.

Foto: Twitter

Leta 1955 ji je uspelo dobiti službo kemijskega tehnika v podjetju Podravka, ki je bilo takrat v nastajanju. Podravka se je izkazala kot izjemno okolje, kjer je lahko znanstvenica ustvarjala. Leta 1957 je zaslovela z idejo, da bi proizvajali dehidrirane pakete jušne osnove, ki je bila dobro sprejeta med potrošniki. Dve leti kasneje je nastala mešanica začimb Vegeta.

Bartlovi so po osamosvojitvi vrnili državljanske pravice

Po letu 1990, ko je Jugoslavija začela razpadati in se je Hrvaška osamosvojila, je Bartlova prejela nazaj vse svoje državljanske pravice, prav tako so jo nagradili za vse njene zasluge. V njeno čast so poimenovali tudi štipendijski sklad. Svoja zadnja leta življenja je preživela v Koprivnici, kjer je leta 2008 tudi umrla, vsi pa so jo poznali pod imenom “Teta Vegeta”.

Članek je bil prvotno objavljen na spletni strani Nova24TV.

Več

Zadnji članki