(NOVO) Izšla je knjiga Metoda Berleca »Za demokratično in evropsko Slovenijo! Proti totalitarizmom!«

Avtor: HVM, foto: Demokracija

»Tri leta slovenske tranzicije skozi oči urednika, ki se je zoperstavil medijskemu enoumju.« V knjigi je zbranih okoli 150 uvodnikov, ki jih je napisal Metod Berlec kot gl. in odg. urednik Demokracije v letih 2002 do 2004. To je bil čas, ko se je pomladna opozicija pobirala po letu 2000, potem ko je jeseni tega leta LDS pod vodstvom Janeza Drnovška na volitvah premočno zmagala.

To je bilo tudi obdobje, ko se je zadnjemu šefu CK ZKS Milanu Kučanu iztekel drugi predsedniški mandat in ga je na tem mestu nasledil Drnovšek. LDS pa se je po odhodu svojega dolgoletnega predsednika in premierja znašla v težavah, saj je njegov naslednik Anton Rop stopil v prevelike čevlje. Hkrati je bila leva tranzicijska elita prepričana, »da je obsojena na oblast«. In tu se je pokazala priložnost za SDS pod vodstvom Janeza Janše.

Šestnajst let na medijski “prvi fronti liniji”

Metod Berlec je tako v predgovoru knjige zapisal: “Kot glavni in odgovorni urednik Demokracije sem si tako kar šestnajst let prizadeval, da bi bil slovenski medijski prostor čim bolj pluralen, da bi se slišal glas tistih, ki so bili zamolčani, da bi se slišal glas tistih, ki so bili dolga desetletja ponižani in razžaljeni ter da so bile razkrite številne škandalozne in šokantne stranpoti slovenske tranzicije.

Upam, da mi je to vsaj delno uspelo, saj sem v tem času uredil več kot osemsto številk revije in brez enega samega izpuščenega tedna napisal več kot osemsto uvodnikov (kolumn). Revija Demokracija je bila v tistem času pogosto celo edini medij, ki je tedensko zastopala interese demokratične opozicije. Slednja je bila stalno tarča dominantnih levičarskih medijev, saj so jo sistematično demonizirali in blatili. Revija Demokracija je bila zato medijski otok svobode in demokratične resnice. Časopis, v katerem so lahko bralci brali tudi zgodbe, ki so jih drugi mediji v javnosti predstavljali povsem drugače.

To so bili po svoje še pionirski časi, saj je bil svetovni splet takrat še precej v povojih. Na Slovenskem so v tistem času poleg televizije in radia glavno vlogo igrali tiskani mediji, ki pa so bili izključno v rokah tranzicijske levice. Javnosti je bilo torej treba predstaviti drugo plat zgodbe, teme, ki so bile zamolčane, prezrte ali zavestno medijsko prezrte.”

Odločilno supervolilno leto

Avtor je na koncu dodal še politično analizo, ki je vezana na letošnje supervolilno leto. Med drugim je zapisal: »Slovenija bo na pravi poti, šele če bo desnosredinskim strankam, strankam, ki se zavzemajo za povezovanje in ne izključevanje, uspelo konec aprila zmagati na volitvah in sestaviti vlado, …«

»In zakaj bi bilo to dobro? Zato, ker bi to pomenilo, da bi imeli v zgodovini samostojne države drugič zapored desnosredinsko vlado. Vlado, ki posebej izpostavlja demokratizacijo in osamosvojitev kot ‘vrednotno središče nacije, kot sedež svetega’, o čemer je v svoji knjigi Ustanovitev Slovenije leta 2018 pisal dr. Peter Jambrek. Gre za obdobje štirih let (1987–1991), ko se je oblikoval in izpeljal program ‘nacionalne osamosvojitve’.«

»S tem bi se vzpostavila možnost, da slovenska družba v dobršni meri ne samo teoretično, ampak tudi praktično vzpostavi pravo, resnično ravnotežje med vsemi tremi vejami oblasti … In, da se slovenska država resnično institucionalno modernizira, o čemer je, septembra 2002, govoril dr. Jože Pučnik v svojem zadnjem intervjuju za revijo Demokracije.«

Novinar in urednik

In še osnovni podatki o knjigi Za demokratično in evropsko Slovenijo!:

368 strani, 15,5 x 21,5 cm, mehka vezava z zavihki; redna cena: 22,00 EUR

Vabljeni na spletno stran www.vseknjige.si Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

Več

Zadnji članki