Domači alpinizem in zimski turizem za najdrznejše slovenske ljubitelje gora v društvu Skala

Avtor: Miran Černec

2. 2. 1921 je bil v Ljubljani ustanovljen Turistovski klub Skala, društvo najdrznejših slovenskih ljubiteljev gora, ki je v času Kraljevine Jugoslavije oralo ledino domačega alpinizma in zimskega turizma.

Člani in ustanovitelji »Skale« so bili med drugimi legende slovenskega gorništva dr. Klement Jug, Pavla Jesih, Joža Čop, prof. Janko Ravnik in Ivan Rožman (graditelj prve skakalnice velikanke v Planici); ob mnogih prvenstvenih vzponih v slovenske Alpe so skalaši na lastno pest posneli prvi domači celovečerni film »V kraljestvu Zlatoroga«, odprli prvi smučarski dom na Voglu, postavili prvi spominski križ na Škrlatici ter storili ogromno za promocijo slovenskih gora in z njimi povezanega turizma.

Med 2. svetovno vojno in okupacijo so njeni člani »Skalo« protestno razpustili, po komunističnem prevratu leta 1945, ko je tudi v gorništvu prevladal partijski centralizem, pa društvo ni več moglo znova zaživeti.

V samostojni Sloveniji se spomin na predvojno »Skalo« vendarle vse bolj oživlja, njeno tradicijo pa danes nadaljuje Slovenski gorniški klub »Skala«.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki