Inženir Miran Engelman po 51 dneh mučenja in zasliševanja pobegnil iz ljubljanskega zapora

Avtor: Miran Černec

8. marca 1947 je OZNA v Komnu na Krasu ugrabila inženirja Mirana Engelmana, rojenega Tržačana, protifašista in uslužbenca Zavezniške vojne uprave na Primorskem. Primer je v množici tovrstnih ugrabitev edinstven, saj je inž. Engelmanu po 51 dneh mučenja in zasliševanja uspelo pobegniti iz zaporov v Ljubljani in se vrniti na ozemlje pod anglo-ameriško upravo.

Bil je prvi od znanih povojnih ugrabljencev, ki se mu je posrečil tak podvig; s svojim kasnejšim pričevanjem za zamejski goriško-tržaški tednik Demokracija je nedvoumno potrdil, da je za vsemi do tedaj nepojasnjenimi izginotji demokratično mislečih Slovencev iz Trsta stala OZNA.

Njegov pobeg je povzročil v vrhu partije nemalo panike: takoj po njem je dala KP v Ljubljani aretirati vrsto ljudi, med njimi učiteljico Pavlo Hočevar – kasneje je bila obsojena na Nagodetovem procesu, kar daje slutiti, da je bil Engelman morda povezan z Nagodetovo skupino.

Ubežnik je v vsakem primeru vedel, da niti v Trstu nikoli več ne bo varen: 7. 4. 1948 se je z ženo vkrcal na ladjo za Argentino in za vedno zapustil Evropo.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki