Angela Vode – modrost poznih let in predavanje Alenke Puhar

Avtor: SCNR

Vabimo vas na predavanje Alenke Puhar, ki je dobila kos zapuščine Angele Vode in leta 2004 pripravila za natis Skriti spomin, ki mu je dodala opombe in obsežno spremno študijo. Knjiga je bila dvakrat ponatisnjena, po njej je bil posnet igrani film, tudi dokumentarec, oba je režirala Maja Weiss. Predavanje bo tokrat osredotočeno na Angelina pozna leta, ki bodo predstavljena na podlagi doslej neznanega gradiva, predvsem korespondence z nečakom Janezom Spindlerjem.

Letos mineva 130 let od rojstva učiteljice, publicistke, borke za pravice žensk, predvojne komunistke in nato kaznjenke Angele Vode (1892 – 1985). Pred vojno je izdala tri knjige o položaju žensk (Žena v sedanjem svetu ter Spol in usoda 1. in 2. del) ter množico člankov. Veljala je za eno najuglednejših Slovenk.

Po vojni in obsodbi na 20 let zapora ter izgubo državljanskih pravic – izpuščena je bila januarja 1953 – je živela na robu družbe kot izobčenka. Po padcu komunizma je bila izklicana iz pozabe, veliko njenih del je bilo ponatisnjenih, zlasti pa je zaslovela z avtobiografsko knjigo Skriti Spomin.

Predavanje bo v sredo, 23. marca 2022 ob 11. uri, v dvorani Študijskega centra za narodno spravo, Tivolska 42, Ljubljana.

Več

Zadnji članki