V začetku leta 1778 so Združene države Amerike dosegle velik zunanjepolitični uspeh

Avtor: Peter Colnar

V vojni z Veliko Britanijo za neodvisnost so dosegle Združene države Amerike 6. februarja 1778 velik zunanjepolitični uspeh. Ameriški pogajalec Benjamin Franklin in francoski zunanji minister grof Charles Gravier de Vergennes sta sklenila v Parizu prijateljsko in trgovinsko pogodbo, v kateri se je Francija zavezala, da bo gmotno in vojaško podpirala ZDA.

Bistveni cilj te obrambne zveze je bila uveljavitev svobode in samostojnosti Združenih držav. Dogovorili so se, da če bo Francija zahtevala ozemlja ob Mehiškem zalivu, ki jih zdaj zaseda Britanija, bodo te dežele ob morebitnem vojaškem uspehu pripadle Franciji.

Sklenitev pogodbe o zavezništvu med Združenimi državami in Francijo je sprožilo vojno med Veliko Britanijo in Francijo. Zaradi zahtev po Floridi se je v vojno z Veliko Britanijo zapletla tudi Španija, ker so Britanci odklonili zahtevo po vrnitvi Gibraltarja. Vojna je potekala predvsem na morju. Francozi so v tem konfliktu želeli podpreti severnoameriške čete, predvsem pa zavarovati svoje kolonije v Zahodni Indiji.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki