Linus Pauling – edini človek z dvema Nobelovima nagradama za dve različni področji, kemijo in mir

Avtor: Peter Colnar

Ameriški kemik Linus Pauling je edini človek z dvema Nobelovima nagradama za dve različni področji. Nagradi je dobil za kemijo in za mir. Hkrati je edini v zgodovini Nobelove nagrade, ki je obe Nobelovi nagradi dobil samostojno, ne da bi si ju delil z drugimi nagrajenci. Rodil se je 28. februarja 1901, umrl pa 19. avgusta 1994.

Bil je utemeljitelj kvantne kemije. Preučeval je strukturo molekul in se ukvarjal z analizo spojin. Formuliral je pojem elektronegativnosti kot sposobnosti atoma, da privlači elektrone. Za strukturno analizo in klasifikacijo kemijskih vezi je leta 1954 prejel Nobelovo nagrado.

Kot politično dejaven humanist se je tudi zavzemal za prepoved jedrskih poskusov. Leta 1958 je organiziral akcijo za zbiranje podpisov uglednih znanstvenikov. Po vsem svetu jih je zbral več kot 11.000. Tako je leta 1962 prejel še Nobelovo nagrado za mir.

Tudi po njegovi zaslugi so leta 1963 v Moskvi podpisali sporazum o ustavitvi jedrskih poskusov. Po Marie Curie je postal drugi človek z dvema Nobelovima nagradama.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki