Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2005 razglasila dan spomina na žrtve holokavsta

Piše: Peter Colnar

Generalna skupščina Združenih narodov je 1. novembra 2005 na svojem zasedanju kot vsakoletni mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta razglasila 27. januar kot dan zloma in prekinitve holokavsta.

Na ta dan je leta 1945 ruska Rdeča armada osvobodila največje nacistično Auschwitz-Birkenau na Poljskem. Izraz holokavst pomeni grško zažigalno žalno daritev, na anglosaškem govornem območju pa je to izraz za uničenje in množične poboje, v ožjem pomenu za uničevanje Judov v obdobju nacizma.

Generalni sekretar ZN Kofi Anan je 27. januarja 2006 rekel: »Nedopustno je sprevračanje tragedije holokavsta, ki je brez primere. Moramo se ga spominjati s sramom in studom tako dolgo, kot bo obstajal človeški spomin. Samo s pomnjenjem bomo izkazali primerno spoštovanje vsem žrtvam. Milijoni nedolžnih Judov in drugih manjšin so bili umorjeni na nepredstavljivo barbarski način. Nikoli ne smemo pozabiti teh mož, žena in otrok in njihove agonije.«

A po zlomu nacionalnega socializma maja 1945, je srednjo in vzhodno Evropo, nato še več desetletij teroriziral sovjetski komunizem.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki