Atatürk je v Turčiji uradno odpravil kalifat in šeststoletno oblast sultanov iz Osmanske dinastije

Avtor: Peter Colnar

Mustafa Kemal Atatürk je 3. marca 1924 v Turčiji uradno odpravil kalifat in šeststoletno oblast sultanov iz Osmanske dinastije. Odpravil je vladavino verskih voditeljev kalifov in tako Turčijo tudi formalno spremenil v sekularno dr­žavo.

V drugi polovici 16. stoletja se je osmanski imperij raztezal od porečja Evfrata in Tigrisa ter severne Afrike čez celotni Bližnji vzhod in Bal­kan do meja srednje Evrope. Sultan Sulejman I. je bil največji in hkrati zadnji veliki vladar turškega impe­rija, saj je po njem šlo z državo le še navzdol.

V 18. stoletju so Turke pregnali iz Madžarske in malo pozneje še iz južne Rusije. V 19. stoletju so se odcepile balkanske države in Egipt, kar je bilo le uvod v uporniška in separatistična giba­nja drugih narodov …

Oče Turkov (Atatürk) je dotedanji imperij, prežet z islamom in orientalizmom, spremenil v sodobno in predvsem posvetno državo. Njegove reforme so bile zelo obsežne: od odprave arabske pisave in emancipacije žensk do industrializacije in ločitve cerkve od države.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki