Ameriška domovina, zagovornica idealov ameriške demokracije in branilka slovenskih tradicij

Avtor: Miran Černec

V Clevelandu je 26. februarja 1919 izšla prva številka slovenskega časnika pod imenom Ameriška domovina. List je pod drugimi nazivi sicer izhajal že od leta 1895, po več preimenovanjih pa so se njegovi lastniki odločili za ime, pod katerim se je nato med vsemi slovenskimi dnevniki v ZDA ohranil najdlje.

Ameriška domovina je od vsega začetka nastopala kot zagovornica idealov ameriške demokracije in branilka slovenskih narodnih in verskih tradicij; zavračala je marksizem ter Slovence v ZDA navduševala za ustavni in pravni red njihove nove domovine, v kateri so se mnogi iz revnih priseljencev s trdim delom povzpeli v premožne podjetnike.

Bila je tudi eden redkih časnikov na Zahodu, ki je že med 2. svetovno vojno spoznal pravi obraz partizanstva v Jugoslaviji ter poleg vesti o fašističnih in nacističnih represalijah poročal tudi o komunističnih zločinih nad Slovenci.

Že konec leta 1945 je časnik objavil prva pričevanja o množičnih pomorih v Kočevskem rogu, na Teharjah in drugje, s čimer je pripomogel, da so začeli ameriški Slovenci, prek njih pa širša ameriška javnost prepoznavati resnično naravo titoizma in se od njega odvračati. V desetletjih po vojni je začela Ameriška domovina izhajati redkeje, a kljub temu se je ohranila vse v čas slovenske samostojnosti – njena zadnja številka je v Clevelandu izšla avgusta 2008.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki