Žrtve Poljančevega Gustla, zloglasnega partizanskega krvnika, najdene v Poljančevi jami jeseni 1942

Avtor: Miran Černec, L. B.

V Oslici pri Muljavi se je 4. marca 1914 rodil Avgust Erjavec, po domače Poljančev Gustl, po poročanju medvojnih časnikov eden zloglasnejših partizanskih krvnikov. Erjavec naj bi bil od jeseni 1941 do oktobra 1942, ko je bil aretiran, s svojimi tremi brati in še enim lokalnim razbojnikom, Vinkom Zajcem – Vencajzom, v okolici Muljave deloval pod komando Staneta Semiča in bil osebno odgovoren za smrt več slovenskih civilistov.

Ohranilo se je pričevanje o domači hiši Poljančevih bratov, ki je bila v tem času prava hiša groze. V njeni kleti so imeli zaprte svoje žrtve, tudi mlada dekleta, in se nad njimi sadistično izživljali.

Znani sta imeni vsaj dveh žrtev Gustla Erjavca in tovarišev: to sta bila Anica Hribar, 21-letna begunka iz Primorske in točajka v lokalni gostilni, in 39-letni družinski oče Janez Drobnič iz Potoka pri Muljavi. Njuni trupli so vaški stražarji izvlekli iz t. i. Poljančeve jame jeseni 1942, potem ko so bili bratje Erjavec že aretirani.

Avgust Erjavec je bil 6. 12. 1942 ustreljen kot talec v Gramozni jami pri Ljubljani – ta je bila po vojni predstavljena kot kraj morišča nedolžnih žrtev in »dokaz okupatorjeve krutosti«.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki