Zgodovinar dr. Renato Podberšič o vojni in okupaciji leta 1941, revoluciji in obrazih totalitarizma na Slovenskem

Avtor: HVM

V oddaji Beremo na televiziji Nova24TV je bil pred časom gost zgodovinar dr. Renato Podbersič, znanstveni sodelavec Študijskega centra za narodno spravo. Voditelj oddaje Metod Berlec je z njim govoril o znanstveni monografiji Leto 1941 na Slovenskem: vojna in okupacija ter monografiji V imenu ideologije – Obrazi totalitarizmov na Slovenskem.

Zgodovinar dr. Renato Podbersič iz Nove Gorice je zgodovino študiral na Filozofski fakulteti v Ljub­ljani, doktoriral pa na Fakulteti za humanistiko v Kopru. Kot znanstveni sodelavec je zaposlen na Študijskem centru za narodno spravo v Ljubljani, hkrati je asistent za novejšo zgodovino na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Od leta 2017 je glavni urednik znanstvene revije Dileme, ki jo izdaja Študijski center za narodno spravo, ter predsednik Slovenskega zgodovinskega društva za novejšo in sodobno zgodovino.

Proučuje totalitarizme v 20. stoletju na Slovenskem, cerkveno zgodovino, prvo svetovno vojno in posebej soško fronto ter raziskuje judovske zgodovino in preganjanja Judov v širšem srednjeevropskem prostoru. Je član mednarodne komisije za proučevanje holokavsta – IHRA , ki v Sloveniji deluje pri ministrstvu za zunanje zadeve.

Med njegova glavna dela sodita monografiji Revolucionarno nasilje na Primorskem: Goriška in Vipavska 1941–1945 (2011) in Jeruzalem ob Soči: Judovska skupnost na Goriškem od 1867 do danes (2017), ki je bila leta 2018 nominirana za nagrado Klio.

Zgodovinar dr. Renato Podberšič bo v oddaji torej spregovoril predvsem o znanstveni monografiji Leto 1941 na Slovenskem: vojna in okupacija in  knjigi V imenu ideologije – Obrazi totalitarizmov na Slovenskem. Obe knjigi je izdal Študijski center za narodno spravo.

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200. Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Spodaj si lahko ogledate posnetek pogovora!

Več

Zadnji članki