Zadnji demokratično izbrani župan Ljubljane pred okupacijo in politik predvojne SLS, Juro Adlešič

Avtor: Miran Černec, L. B.

V Adlešičih v Beli krajini se je 7. 5. 1884 rodil Juro Adlešič, slovenski pravnik, politik predvojne SLS in zadnji demokratično izbrani župan Ljubljane pred okupacijo. Po študiju prava na Dunaju je leta 1918 odprl odvetniško pisarno v Ljubljani in se politično udejstvoval kot podpredsednik Orlovske zveze in član SLS.

Leta 1935 je bil na pobudo slednje imenovan za župana slovenske prestolnice. V času županovanja si je prizadeval Ljubljano urediti kot »središče slovenskega naroda, vir njegove narodne zavesti in ponosa, takšno, da bo v njej vsak rojak in vsak tujec čutil utrip srca Slovenije«.

Ob okupaciji je dr. Adlešiča doletela težka naloga, da je 14. 4. 1941 na Magistratu sprejel predstavnika italijanske zasedbene oblasti Emilia Graziolija. V slovenščini ga je nagovoril z besedami: »Pozdravljam vas kot župan mesta Ljubljane v imenu mesta in meščanstva z željo, da boste dobrohotni našemu prebivalstvu.«

Po zasedbi je ostal župan še dobro leto dni, ko je odstopil, Italijani pa so na njegovo mesto pozvali generala Leona Rupnika. Po vojni se je dr. Adlešič vrnil v rodno Belo krajino, kjer je v relativni anonimnosti umrl 29. 9. 1968.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki