(VIDEO) Demokracija Magazin Tour: Na predstavitvi knjige Metoda Berleca »Za demokratično in evropsko Slovenijo! Proti totalitarizmom!« o politiki in volitvah

Avtor: M. Bo.

Danes je v Muzeju VSO na Cankarjevi 11 v Ljubljani potekal pogovorni večer s predstavitvijo knjige »Za demokratično in evropsko Slovenijo! Proti totalitarizmom!«, ki jo je napisal namestnik glavnega in odgovornega urednika Demokracije in TV-voditelj Metod Berlec.

Gre za dogodek v okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje Založbe Nova obzorja, na kateri ta v različnih slovenskih krajih prireja pogovore z avtorji knjig, ki jih je nedavno izdala. Med njimi je tudi knjiga »Za demokratično in evropsko Slovenijo! Proti totalitarizmom!« Metoda Berleca. Pogovorni večer je tokrat potekal v sodelovanju z Združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve, na njem pa sta poleg avtorja knjige sodelovala še zgodovinar dr. Stane Granda in Milan Zver, ki je trenutno že tretji mandat poslanec v Evropskem parlamentu. Pogovor je vodil novinar in urednik Demokracije Gašper Blažič.

Obdobje 2002-2004 je bilo zelo zanimivo 

Metod Berlec je v svoji knjigi »Za demokratično in evropsko Slovenijo! Proti totalitarizmom!«, ki ima podnaslov »Tri leta slovenske tranzicije skozi oči urednika, ki se je zoperstavil medijskemu enoumju«, zbral okoli 150 uvodnikov, ki jih je napisal kot glavni in odgovorni urednik Demokracije v letih 2002–2004.

To obdobje je bilo zanimivo, je dejal Berlec: po kratki Bajukovi vladi v letu 2000, ko je na volitvah močno zmagala LDS pod vodstvom Janeza Drnovška se je pomladna opozicija začela krepiti. Drnovšek je nasledil Milana Kučana na funkciji predsednika republike, na čelo LDS pa je prišel Anton Rop, ki je stopil v prevelike čevlje. SDS pod vodstvom Janeza Janše je takrat izkoristila priložnost in oblikovala močno vlado v senci, ki so jo ljudje opazili. In na volitvah 2004 to tudi jasno izrazili, Janševa vlada je zmagala in svoj uspešen mandat tudi pripeljala do konca.

France Tomšič, Jože Pučnik in Janez Janša

Gašperja Blažiča je zanimalo, zakaj je za naslovnico knjige izbral tri pomembne osebnosti: Franceta Tomšiča, Jožeta Pučnika in Janeza Janšo. »To so trije veliki Slovenci, domoljubi, ki so veliko prispevali k demokratizaciji in se zavzemali za to, da Slovenija postane samostojna država,« je dejal Berlec, ki je z vsemi tremi tudi naredil več intervjujev. Sogovorniki so se sicer strinjali, da gre za tri različne osebnosti. Stane Granda je izrazil obžalovanje, da Tomšičeva politika takrat ni prevladala, Pučnika je označil za velikega intelektualca, pri Janši pa je izpostavil pogum in instinkt tudi za mednarodne razmere, kar je pokazal pri nedavnem obisku Kijeva. Tudi Milan Zver je omenjeno trojico vidi različno; Tomšič je bil tak ljudski tribun, Pučnik je imel vizijo in vztrajnost, Janšo pa uživa izjemen ugled v mednarodni javnosti.

»Ta knjiga je zelo pomembna, v tem času, 2002-2004, se je ogromno dogajalo,« je dejal Zver in dodal, da je Berlec kljub mladim letom v kolumnah zelo dobro artikuliral tedanjo stvarnost: njegov jezik  je zelo jasen, piše na podlagi dejstev in na koncu naredi sintezo, poleg tega pa imajo kolumne tudi zelo dobre naslove.

Desnosredinska vlada drugič zapored

Na pogovornem večeru so med drugim razmišljali tudi o Drnovšku, kakšen vpliv je takrat imel, koliko je vedel, kakšen je v resnici bil. Stane Granda je dejal, da mu je Lidija Šentjurc nekoč rekla: »Smo ga dali preveriti, je naš.« »Bil je en velik cinik, naredil je veliko katastrofo,« je pripomnil Granda, ki je nad Drnovškovo vlogo vedno bolj zgrožen in meni, da bo še marsikaj prišlo na dan.

V tistem obdobju je v Sloveniji nekako veljalo, da ima Slovenija na voljo le za eno vlado sposobnih kadrov, morda za eno in pol.  A je Janša s svojo povezovalno politiko dokazal drugače.

Dotaknili so se tudi t. i. novih obrazov oziroma aktualnega Roberta Goloba, ki je bil nekoč državni sekretar za energetiko. »Lahko bi bil tudi kdo drug. Ja, takrat je bil državni sekretar, a je imel vedno podporo leve politike in stare nomenklature,« je dejal Zver.

Berlec pa je poudaril, da bi bilo za Slovenijo zelo dobro, če bi na bližajočih se volitvah še enkrat dobili desnosredinsko vlado, torej drugič zapored. »Tretja Janševa vlada se je v teh dveh letih uspešno spopadala s krizo epidemije, pomagala je ljudem in gospodarstvu, uspešno je vodila Svet EU … Ob še enem mandatu bi imeli možnost, da se Slovenija tudi vsestransko uravnoteži in notranje osvobodi,« je dejal in Berlec in pozval na volitve.

Posnetek pogovora si lahko ogledate spodaj:

Več

Zadnji članki