Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Z dr. Jožetom Dežmanom o Simonitijevem zborniku 2021

Avtor: M. B.

V soboto ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo z direktorjem Muzeja novejše zgodovine Slovenije dr. Jožetom Dežmanom spregovoril o Simonitijevem zborniku, ki je posvečen 70-letnici zgodovinarja, univerzitetnega profesorja in ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija. Zbornik je bil v ponedeljek slavnostno predstavljen v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani.

Spomnimo. Dr. Vasko Simoniti je bil do upokojitve v prvi vrsti profesor srednjeveške zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Pod njegovim mentorstvom je nastalo 32 diplomskih, sedem magistrskih in štiri doktorske naloge. Še v študijskem letu (2015) je pri njem diplomiralo sedem študentov zgodovine.

Simonitijev zbornik 2021

Zbornik sta predstavila direktor muzeja dr. Jože Dežman in urednik dr. Marko Štepec. Na koncu predstavitve se je minister dr. Simoniti zahvalil za pozornost in vsebinsko zelo bogat zbornik. Kot je povedal direktor muzeja dr. Jože Dežman nikakor ni naključje, da so zbornik pripravili in izdali v muzeju, saj je dr. Simoniti leta 1998, ob Dragu Jančarju in Alenki Puhar, pomembno prispeval pri prelomni razstavi v muzeju Temna stran meseca, v kateri se je kakšna muzejska hiša na Slovenskem prvič po demokratizaciji lotila prikaza zločinov iz časa komunizma.

Urednik dr. Marko Štepec je predstavil vsebino zbornika, ta obsega 343 strani, pripravilo ga je 33 avtorjev, njegova struktura pa je tridelna. Osnova zbornika so bili prispevki, ki jih je vrsta znanih osebnosti izrekla na e-posvetu, ki ga je direktor Muzeja NZS dr. Jože Dežman pripravil ob Simonitijevi okrogli obletnici 23. marca 2021. Ker so bili prispevki vsebinsko tehtni, so se odločili, da k sodelovanju povabijo še druge avtorje in prispevke izdajo v posebnem zborniku.

K sodelovanju so povabili raziskovalce, muzealce in pisce različnih področjih, ki so se z veseljem odzvali s prispevki. Nastal je tridelni zbornik. Ta se v prvem delu posveča zgodovinopisju, v drugem delu prinaša izbrana poglavja o zgodovinskih obdobjih in problematiki, ki je v sozvočju z raziskovalnimi področji dr. Vaska Simonitija, tretji del pa predstavlja besedila, povezana s slovensko kulturno-zgodovinsko dediščino, njenim hranjenjem in oblikovanjem javnega spomina.

Več o predstavitvi Simonitijevega zbornika 2021 si lahko preberete tukaj.

In kdo je dr. Jože Dežman?

Jože Dežman se je rodil leta 1955 v Lescah na Gorenjskem. Leta 1979 se je zaposlil v Gorenjskem muzeju v Kranju kot muzejski svetovalec. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je leta 1997 diplomiral iz filozofije. Kot muzejski svetnik je nato vrsto let delal v Gorenjskem muzeju v Kranju. V raziskovalnem delu se je poleg zgodovine posvetil še antropologijimuzeologiji in muzejski kritiki.

Med letoma 2005 in 2010 je bil direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije, v letih 2012 in 2013 pa direktor Arhiva Republike Slovenije. Od leta 2005 je tudi predsednik Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč.

Je avtor številnih publicističnih in strokovnih člankov ter knjig. Uredil je celo vrsto zbornikov. V okviru serije Moja zgodba je pripravil tudi več sto oddaj na Radiu Ognjišče. V preteklih letih je nastopil na številnih znanstvenih srečanjih doma in v tujini. V tujini je imel tudi več predavanj o travmatični slovenski polpretekli zgodovini.

Leta 2014 je na Teološki fakulteti v Ljubljani doktoriral iz zgodovine. Od februarja lani je spet direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Znan je po tem, da piše in govori brez dlake ne jeziku.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na našo spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

Več

Zadnji članki