Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Dr. Renato Podberšič o letu 1941 in obrazih totalitarizma na Slovenskem

Avtor: M. B.

Vabljeni v soboto ob 20.00 uri k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo z zgodovinarjem, z znanstvenim sodelavcem Študijskega centra za narodno spravo dr. Renatom Podberšičem spregovoril o različnih knjigah, ki so jih izdali v zadnjih letih in nekaterih zgodovinskih temah ter osebnostih, ki še danes burijo duhove.

 Zgodovinar dr. Renato Podbersič iz Nove Gorice je zgodovino študiral na Filozofski fakulteti v Ljub­ljani, doktoriral pa na Fakulteti za humanistiko v Kopru. Kot znanstveni sodelavec je zaposlen na Študijskem centru za narodno spravo v Ljubljani, hkrati je asistent za novejšo zgodovino na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Od leta 2017 je glavni urednik znanstvene revije Dileme, ki jo izdaja Študijski center za narodno spravo, ter predsednik Slovenskega zgodovinskega društva za novejšo in sodobno zgodovino.

Proučuje totalitarizme v 20. stoletju na Slovenskem, cerkveno zgodovino, prvo svetovno vojno in posebej soško fronto ter raziskuje judovske zgodovino in preganjanja Judov v širšem srednjeevropskem prostoru. Je član mednarodne komisije za proučevanje holokavsta – IHRA , ki v Sloveniji deluje pri ministrstvu za zunanje zadeve.

Med njegova glavna dela sodita monografiji Revolucionarno nasilje na Primorskem: Goriška in Vipavska 1941–1945 (2011) in Jeruzalem ob Soči: Judovska skupnost na Goriškem od 1867 do danes (2017), ki je bila leta 2018 nominirana za nagrado Klio.

Zgodovinar dr. Renato Podberšič bo v oddaji torej spregovoril predvsem o znanstveni monografiji Leto 1941 na Slovenskem: vojna in okupacija in  knjigi V imenu ideologije – Obrazi totalitarizmov na Slovenskem. Obe knjigi je izdal Študijski center za narodno spravo.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

Več

Zadnji članki