Prof. ddr. Anton Stres: Levičarsko hegemonijo v Sloveniji doživljamo vsak dan! Posledica tega so rezultati volitev!

Avtor: HVM

V soboto je voditelj oddaje Beremo na televiziji Nova24TV Metod Berlec gostil upokojenega ljubljanskega nadškofa, teologa in filozofa prof. dr. Antona Stresa s katerim je govoril o različnih knjigah, poskusih preoblikovanja sveta in aktualnem družbeno-političnem dogajanju.

V oddaji Beremo je prof. ddr. Anton Stres že leta 2018 predstavil obsežen, tisoč stranski Leksikon filozofije, ki ga je izdala Celjska Mohorjeva družba. Nedavno je pri Celjski Mohorjevi družbi izšel še Stresov Leksikon filozofije – Dodatek, zato sta sogovornika spregovorila tudi o njem.

Voditelj oddaje Beremo Berlec je ob tem s Stresom govoril o italijanskem pisatelju, politiku in političnemu teoretiku Antoniu Gramsciju, ki velja za najpomembnejšega in najizvirnejšega neomarksističnega misleca, ki je prelomil s klasično marksistično materialistično teorijo o ekonomiji in razvoju razrednega boja, ki nujno vodi v proletarsko revolucijo. Znan je po tem, da je razvil idejo (levičarske) kulturne hegemonije in teorijo (kapitalistične) države.

Sogovornika sta se dotaknila tudi knjige francoske filozofinje Chantal Delsol, ki je v slovenščini izšla pri Založbi Družina in nosi naslov Sovraštvo do sveta – Totalitarizmi in postmoderna. Pri tem v uvodu pravi, da so dvajseto stoletje opustošili totalitarizmi, ki so kot demiurgi skušali odgovoriti na težnje po spreminjanju človeštva.

Po njeno bi bilo zmotno verjeti, da so nas ti prividi zapustili. »V totalitarizmih smo sicer zavrnili teror, vendar še naprej sledimo težnjam po preoblikovanju in odpravi nepopolnega sveta.«

Dotaknila pa sta se tudi rezultatov nedeljskih volitev, ki so posledica levičarske kulturne hegemonije v Republiki Sloveniji ter so prinesle zmago t. i. novega obraza oziroma »mačka v žaklju«.

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200. Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Posnetek pogovora si lahko ogledate spodaj!

Več

Zadnji članki