Sramotni komunistični zunajsodni poboj civilistov v Lajšah pri Cerknem na Primorskem v začetku februarja 1944

Avtor: Peter Colnar

Enega največjih zunajsodnih pobojev civilistov so pripadniki komunistične Varnostno obveščevalne službe (VOS) izvedli 3. februarja 1944 v Lajšah pri Cerknem na Primorskem.

Brez prejšnjega postopka pred pristojnim področnim vojaškim sodiščem in brez dejanskih dokazov o njihovi krivdi so ustrelili 15 civilistov, med njimi tudi ženske in dva kaplana.

Dolžili so jih, da so krivi za nenadni nemški napad na Cerkno 27. januarja 1944, v katerem je padlo 47 tečajnikov tamkajšnje partijske šole in drugih borcev.

V  epilogu svojega dela Tragedija v Cerknem pozimi 1944 zgodovinar Boris Mlakar ugotavlja, da »skupina Cerkljanov, ki je bila po napadu usmrčena, s tem ni imela nobenega opravka in je bila torej nedolžna«.

Omenjeni poboj, za katerega je dal ukaz Pokrajinski komite KPS za Primorsko, so izvedli tako, da so vsakega posameznika odvedli na rob brezna v Lajšah, ga ustrelili v tilnik in pahnili v brezno.

Vodja obveščevalnega centra IX. korpusa NOV in POJ Bojan Štih je v zvezi s tem pobojem Pokrajinski komisiji VOS za Primorsko 12. februarja 1944 poslal dopis, v katerem jo sprašuje, »kako to, da ste izvršili njihovo likvidacijo mimo in preko vojnih sodišč, ko vendar obstoji dekret, da je treba politične delinkvente postaviti pred najbližje brigadno ali področno vojno sodišče«.

Podrobno o tem poboju si lahko preberete tukaj.

Več

Zadnji članki