Sodelovanje italijanskih karabinjerjev in partizanov ter žrtev italijansko-partizanske naveze, Ivan Skubic

Avtor: Peter Colnar, L. B.

Komunisti so v Kozarjah pri Ljubljani, 30. marca 1943, umorili Ivana Skubica, 39-letnega kmečkega posestnika in očeta treh otrok z Viča. Pričevanje o ozadju njegove smrti, ki razgalja sodelovanje italijanskih karabinjerjev in partizanov, je smela njegova žena javno podati šele po italijanski kapitulaciji.

Po njenem pričevanju sta Skubica prišla na dom iskat dva italijanska karabinjerja z obtožbo, da je osumljen kot komunist in da mora z njima na postajo. Karabinjerja sta se ustrezno legitimirala in Skubic je enega od njiju prepoznal, zato je privolil, da gre z njima in obtožbe ovrže.

Karabinjerja sta ga odpeljala, a ga kmalu zatem izročila skupini partizanov, ki se je skrivala v bližini. Nato sta se vrnila še po Skubičevega brata Franceta in ga odvedla s sabo pod enako pretvezo, vendar ne na karabinjersko postajo, temveč v Kozarje, kjer so partizani že držali ugrabljenega Ivana.

Oba brata sta se tako srečala tik pred usmrtitvijo, čeprav se v temi nista prepoznala. Francetu je v zadnjem trenutku uspelo pobegniti, Ivana Skubica pa je komunist Rihar takoj nato ustrelil v tilnik. Skubičeva žena je naslednje jutro šla povpraševat za možem na karabinjersko postajo, tam pa so ji odgovorili, da o njem ne vedo ničesar.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki