Slovenski politik in borec za pravice koroških Slovencev, Valentin Rožič je po zlomu Avstro-Ogrske postal eden od Maistrovih borcev

Avtor: Miran Černec, L. B.

V Sv. Trojici pri Domžalah se je 2. julija 1878 rodil Valentin Rožič, slovenski politik, publicist in borec za pravice koroških Slovencev. Rožič se je po študiju bogoslovja, zemljepisa in zgodovine leta 1910 zaposlil v Celovcu pri Mohorjevi družbi ter na terenu postal eden od najboljših poznavalcev narodnih in socialnih razmer južne Koroške, takrat še večinsko poseljene s slovenskim prebivalstvom.

Po začetku 1. svetovne vojne je 3 leta služil v avstro-ogrski vojski, po zlomu monarhije pa se je novembra 1918 pridružil Maistrovim borcem. Aprila 1919, med neuspešno slovensko ofenzivo proti Borovljam in Celovcu, so ga zajeli nemški brambovci ter ga skupaj z drugimi slovenskimi jetniki kot talca internirali v taborišču Gmünd na severnem Koroškem.

Od tam mu je uspelo še isto leto pobegniti v Ljubljano, kjer se je zaposlil kot profesor in politično deloval v vrstah SLS. Januarja 1932 je bil imenovan za jugoslovanskega senatorja, s svojim političnim in publicističnim delom pa si je vseskozi prizadeval za ozaveščanje Slovencev v matični domovini o težkem položaju rojakov na severni strani Karavank ter v ta namen objavil številna pomembna dela. Umrl je 1935 v Ljubljani.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki