Slovenski pisatelj Fran Saleški Finžgar in njegov zgodovinski roman Pod svobodnim soncem

Avtor: Peter Colnar

Slovenski pisatelj Fran Saleški Finžgar se je rodil 9. februarja 1871 v Doslovčah. Gimnazijo in semenišče je končal v Ljubljani in leta 1895 postal kaplan v Bohinjski Bistrici.

Hitro je zamenjal izredno veliko službenih krajev: Jesenice, Kočevje, Idrija, Jošt nad Kranjem in Škofja Loka, dve leti je bil kurat v prisilni delavnici v Ljubljani, leta 1902 je postal župnik v Želimljem, leta 1908 v Sori in nato v Trnovem v Ljubljani. Po upokojitvi leta 1936 je živel v Ljubljani. Leta 1938 so ga izvolili za člana Akademije znanosti in umetnosti.

Foto: Wikipedia

Leta 1902 je nastalo njegovo prvo daljše dramsko delo Divji lovec. Na Krekovo pobudo je v Želimljem zasnoval zgodovinski roman Pod svobodnim soncem v dveh delih. V njem je prikazal stare Slovence na Balkanskem polotoku v 6. stoletju.

Roman je še vedno eno naših najbolj branih pripovednih del. V Sori sta nastali tudi dve priljubljeni  dramski deli Naša kri in Veriga. Nič manj priljubljena ni njegova ponarodela igra Razvalina življenja, ki med Finžgarjevimi damskimi deli najbolj prepričljivo prikazuje tragične odnose med preprostimi ljudmi.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki