Slovenija vstopa v nov eksperiment, »zaradi katerega nas bo močno bolela glava – tako nas, državljane, kot tudi celotno državo«

Avtor: HVM

Relativni zmagovalki nedeljskih državnozborskih volitev, stranki Gibanje Svoboda, ki je marketinški projekt t. i. globoke države, je glas namenilo 34,5 odstotka volivcev. Posledično je osvojila je 41 poslanskih mandatov. V DZ RS so se uvrstile še stranke SDS s 27 poslanci, NSi z osmimi, SD s sedmimi in Levica s petimi. Volilna udeležba je bila 69,71-odstotna.

Na drugem mestu je po podatkih DVK SDS s 23,5-odstotno podporo. Za NSi je glasovalo 6,9 odstotka volivcev, za SD 6,7 odstotka, za Levico pa 4,4 odstotka, kažejo neuradni izidi po več kot 99 odstotkih preštetih glasovnic z nedeljskega glasovanja.

Iz državnega zbora je izpadla LMŠ, ki je zbrala 3,7 odstotka glasov, za njo se je uvrstila lista Povežimo Slovenijo (3,4 odstotka), sledi Resni.ca z 2,9 odstotka glasov. Parlament bo zapustila tudi SAB, za katero je glasovalo 2,6 odstotka volivcev.

Sledijo lista Gibanja Zdrava družba (1,8 odstotka), Naša prihodnost in Dobra država (1,7), Naša dežela (1,5), SNS (1,5), Vesna (1,3), Piratska stranka (1,2), ZLS (0,7), DeSUS (0,6), Lista Borisa Popoviča (0,4), DOM (0,2), ZOS (0,05) in Gibanje Zedinjena Slovenija (0,01).

Stranka Gibanje Svoboda je zmagala v vseh osmih volilnih enotah, najbolj prepričljivo v volilni enoti Postojna, kjer je glas za stranko Roberta Goloba oddalo 39,4 odstotka volivcev. Najmanjši delež glasov so ji volivci namenili v volilni enoti Ptuj, in sicer 30,2 odstotka. Tam je bilo gibanje skoraj izenačeno s SDS, za katero je glasovalo 29,1 odstotka volivcev.

Drugouvrščena SDS je sicer najmanj glasov dobila v volilnih enotah Postojna in Ljubljana Center, in sicer po 19,4 odstotka.

Gibanju Svoboda so volivci največ glasov namenili tudi v večini volilnih okrajev. Od 88 okrajev je namreč stranka slavila v 71, v 17 okrajih pa je zmagala SDS. Največ volivcev, 45,5 odstotka, je Gibanje Svoboda obkrožilo v volilnem okraju Hrastnik – Trbovlje, več kot 40 odstotkov pa je stranka dobila v kar nekaj okrajih po državi.

SDS pa so najbolj množično podprli v volilnem okraju Ivančna Gorica, kjer je za to stranko glasovalo 39,3 odstotka volivcev.

Današnje volitve je zaznamovala visoka volilna udeležba, saj je na volišča prišlo 69,71 odstotka volivcev, kar je najvišja udeležba po volitvah leta 2000. Glasovnice je oddalo 1.179.292 volivcev, veljavnih glasovnic je bilo 1.168.542.

Gre sicer za delne neuradne izide Državne volilne komisije, ki jim bodo prišteli še glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, 3. maja pa še glasovnice iz tujine. Državna volilna komisija mora uradne izide razglasiti do 10. maja.

Metod Berlec, namestnik urednika Demokracije in TV voditelj je izid volitev za revijo Demokracija komentiral takole: »Očitno je tranzicijski levici, globoki državi in z njo povezanim dominantnim medijem še enkrat uspelo zmagati s pomočjo t. i. novega obraza, tokrat v podobi Roberta Goloba. SDS in NSi sta se dobro odrezali, a umanjkal je preboj skupne liste Povežimo Slovenije v parlament. Stranke KUL so doživele popoln poraz. Vsekakor je pred Slovenijo nov eksperiment, zaradi katerega nas bo močno bolela glava – tako nas, državljane, kot tudi celotno državo.«

 

Več

Zadnji članki