Prenovljeni komunisti pod vodstvom Cirila Ribičiča februarja 1990: »Jugoslavija ostaja naša prva in prostovoljna izbira«

Avtor: Peter Colnar

Na konferenci se je ZKS, predhodnica sedanje SD, 4. februarja 1990 predstavila kot zadnja izmed političnih organizacij na oblasti, ki se je preoblikovala v samostojno stranko.

Po predčasnem demonstrativnem odhodu s XIV. kongresa ZKJ v Beogradu se je predstavila kot »samostojna politična organizacija z lastnim članstvom, programom in statutom« in kot »avtonomen subjekt evropske demokratične levice«.

Stranka je v volilni kampanji trdno ostala na projugoslovanskih pozicijah. »Jugoslavija ostaja naša prva in prostovoljna izbira,« so zagotavljali skozi usta Cirila Ribičiča. V programski dokument Evropa zdaj so med drugim zapisali, da bodo soustvarjali le tako Jugoslavijo, ki bo sodobna in učinkovita konfederacija s tržnim gospodarstvom.

Marca 1990 je novinarka Ivanka Mihelčič v članku Izpuhtela partijska zgodovina? začudeno ugotavljala, da je po podatkih iz uradnega lista, ki je vseboval tudi register političnih organizacij, ZKS SDP (Stranka demokratične prenove) najmlajša stranka. Kot datum ustanovitve je bil namreč zapisan 4. februar 1990.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki