Pred osemdesetimi leti so terenci t. i. OF umorili duhovnika Karla Žužka

Avtor: Miran Černec

14. 7. 1942 so terenci OF umorili Karla Žužka, župnika v Sv. Vidu nad Cerknico. Žužek se je maja 1942, ko je v bližnjem Rudolfovem prišlo do enega prvih spontanih uporov Slovencev proti komunističnim nasilnežem, znašel v zapleteni situaciji, o kateri je pisal tudi bratu: »Pri nas so čudne razmere. Težko je, Bog daj, da še teže ne bi postalo.«

Partizani so mu kmalu nato izropali župnišče, vzeli za talce nekaj domačinov in od njega zahtevali, da uredi predajo 8 protikomunističnih upornikov iz Rudolfovega, sicer bodo talci postreljeni. Žužek se je odpravil po nasvet v Ljubljano. Kljub svarilom, naj ne hodi nazaj, se je vrnil v Sv. Vid in skušal po svojih močeh preprečiti nadaljnje prelivanje krvi.

14. julija zjutraj so ga lokalni terenci ustrelili iz zasede, ko se je s kolesom odpravljal v Begunje pri Cerknici. Odvlekli so ga v gozd, ga obložili s kamenjem in zagrebli. Njegovo truplo so odkrili novembra 1942: po položaju rok so najditelji sklepali, da je bil v jamo vržen še živ in da se je do konca skušal rešiti izpod kamenja. Pokopan je bil 18. 11. 1942 v Velikih Laščah.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki