Nezaslišan umor Terezije Mavsar, matere sedmih otrok, spodbudil mnoge Slovence k boju proti OF

Avtor: Miran Černec, L. B.

Po poročanju medvojnih časnikov so 4. 5. 1944 partizani umorili 35-letno kmečko gospodinjo Terezijo Mavsar, p. d. Kantetovo mater iz Velikega Korinja v Suhi krajini. Nezaslišan umor Mavsarjeve, matere 7 otrok, je povzročil v okolici veliko ogorčenja in še dodatno spodbudil mnoge tamkajšnje Slovence, da so zgrabili za orožje in kot domobranci stopili v boj proti OF.

Po partizanskem zapisniku, ki se je ohranil in ga je že med okupacijo objavil časnik »Slovenski dom«, so Mavsarjevo ugrabili na domu in jo nato zasliševali v svojem taborišču, ker naj bi bila dvema partizanoma svetovala, kako naj prebegneta k domobrancem. V zaslišanju je Mavsarjeva to sicer zanikala, povedala pa je, da je partizanom, ki so jo za to prosili, res delila kruh in hrano, kolikor si je to ob 7 otrocih sploh lahko privoščila.

Ker ob številni družini ni mogla prehranjevati še partizanske vojske, naj bi bila končno dvema lačnima in razočaranima partizanoma le dejala, naj gresta tja, kjer imajo hrano, ker jima ona ne more dati nič več. Partizana sta nato očitno poskušala prebegniti k domobrancem, a so ju njuni tovariši ujeli in ju sredi Korinja tako zverinsko pretepali, da je eden od njiju na pol nezavesten s prstom končno pokazal na hišo Mavsarjeve. Kljub prošnjam Terezijinega moža in vseh žensk v vasi, naj jo pustijo živeti, so jo komunisti odpeljali s sabo in jo po zaslišanju umorili v gozdu pred Kalom.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki