Liberalni politik, Ciril Pirc, je bil leta 1921 izvoljen za župana Kranja, kar je ostal za 15 let

Avtor: Miran Černec

Ciril Pirc, slovenski trgovec, liberalni politik in dolgoletni predvojni župan Kranja v času njegovega največjega industrijskega razcveta se je rodil 17. februarja 1865 v Kranju. Rodil se je v meščanski rodbini, v kateri je po študiju v Ljubljani in na Dunaju prevzel družinske posle.

Že v času Avstro-Ogrske se je začel udejstvovati v takratni Narodno-napredni stranki, liberalni konkurenci katoliške SLS, in njenem športnem društvu Sokol.

Po 1. svetovni vojni je bil leta 1921 izvoljen za župana Kranja in to ostal celih 15 let – v tem obdobju je doživelo mesto enega največjih gospodarskih razcvetov v vsej Kraljevini Jugoslaviji, pri čemer je odigral pomembno vlogo Pirčev zet, podjetnik Franjo Sirc.

Ob nemški okupaciji Gorenjske aprila 1941 so bili Pirčevi in Sirčevi kot znani podporniki Kraljevine Jugoslavije takoj razlaščeni, člani obeh družin pa so se umaknili v Ljubljano. Ciril Pirc, sicer stari oče lani preminulega ekonomista dr. Ljuba Sirca, je tam umrl le nekaj tednov kasneje, 29. 5. 1941.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki