Leta 1942 ustanovljena prva vaška straža v Št. Joštu, enem od najbolj protikomunističnih krajev na Slovenskem

Avtor: Miran Černec, L. B.

V odgovor na partizansko nasilje v Št. Joštu nad Horjulom je bila 17. 7. 1942 ustanovljena 1. vaška straža v Ljubljanski pokrajini. Čeprav so že pred njo spontano nastajale protikomunistične obrambne skupine, je bila straža v Št. Joštu prva, za katero so italijanski okupatorji vedeli oz. jo dopuščali.

Vzroki za nastanek 1. vaške straže so znani: od jeseni 1941 do njene ustanovitve so komunisti v Ljubljanski pokrajini namreč pomorili okoli 1000 slovenskih civilistov, poleg tega so domačinom Št. Jošta grozili, ropali po hišah, ugrabljali vaščane, jih zasliševali in ustrahovali.

Ko je postalo očitno, da se OF v kraju le ne bo mogla zasidrati, so partizani celo zagrozili, da bodo Št. Jošt uničili do tal, kar je vaščane končno spodbudilo, da so se po dogovoru z Italijani oborožili in organizirali obrambo.

Šentjoška vaška straža je ognjeni krst doživela že en teden po nastanku, ko je 34 domačih fantov ubranilo kraj pred napadom 400 partizanov. Št. Jošt z okolico je nato vse do konca vojne ostal eden od najbolj protikomunističnih krajev na Slovenskem.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki