Konrad Pleiweiss daroval največji znesek za postavitev nagrobnega spomenika Francetu Prešernu

Avtor: Miran Černec, L. B.

V Kranju se je 16. februarja 1816 rodil Konrad Pleiweiss, slovenski trgovec, mecen in rodoljub. Izhajal je iz ugledne rodbine; njegov oče Valentin je bil premožen trgovec, v gospodarskem in političnem življenju pa sta se zelo uveljavila tudi njegova brata Valentin ml., bankir na Dunaju, in Janez, ključni mož narodnega preporoda v 19. stoletju (slednji je svoj priimek sicer zapisoval kot Bleiweis).

Kot 19-letnik se je šel Konrad na očetovo željo izobraževat na Dunaj in nato leta 1843 prevzel posle v rodbinskem podjetju. Nekako v tem času je v Kranju spoznal pesnika dr. Franceta Prešerna, ki je pogosto opravljal odvetniške posle zanj in njegovega očeta; trojico je poleg poslovnih odnosov povezalo iskreno prijateljstvo.

Oče in sin Pleiweiss sta že precej bolehnemu Prešernu skušala karseda olajšati zadnja leta njegovega življenja. Po smrti znamenitega pesnika je bil prav Konrad Pleiweiss tisti, ki je leta 1852 med vsemi Kranjčani daroval največji znesek za postavitev njegovega nagrobnega spomenika.

V obdobju 1849−1861, ko so bile sanje o »Zedinjeni Sloveniji« v habsburški monarhiji začasno zadušene, je Pleiweiss pod narodno zavednim županom Konradom Lokarjem deloval kot mestni svetnik, po obnovitvi ustavnega življenja pa je bil že leta 1863 med soustanovitelji prve Narodne čitalnice v gorenjski prestolnici. Umrl je 9. 1. 1865 v Kranju.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki