Josip Vidmar starejši, njegova sina Stane in Josip mlajši ter tovarna Vidmarjevih v času Jugoslavije

Avtor: Miran Černec

V Dolu pri Ljubljani se je 5. marca 1859 rodil Josip Vidmar, dežnikarski mojster, podjetnik, narodnjak in oče kasnejšega predsednika OF. Vidmar starejši je po vajeništvu pri ljubljanskih mojstrih leta 1882 odprl lastno obrt, ki je prerastla v tovarno dežnikov, to pa je kasneje od njega prevzel sin Stane in ji priključil še tovarno nogavic v Savljah. Tako je nastalo za tisti čas veliko podjetje, ki je pred revolucijo zaposlovalo okoli 120 delavcev.

Josip Vidmar mlajši je tako kot sin in brat kapitalista v prvi Jugoslaviji že živel lagodno življenje ljubljanskega literarnega kritika in salonskega marksista, po okupaciji pa je bil med pobudniki OF in od januarja 1943 tudi predsednik njenega izvršilnega odbora.

Tovarna Vidmarjevih je sicer med okupacijo kljub javno znani vlogi Vidmarja ml. v OF delovala nemoteno in oglaševala v medvojnih listih, njeni zaposleni pa so občasno celo darovali za Rupnikovo »Zimsko pomoč«.

Medtem ko so partizani pod obtožbo »sodelovanja z okupatorjem« povsod po Sloveniji požigali tovarne in morili znane predvojne slovenske podjetnike, se Vidmarjevim ni zgodilo nič. Po vojni je Stane Vidmar podjetje »prostovoljno« podaril državi, Josip Vidmar starejši pa je umrl leta 1950 v Ljubljani.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki