Izginotje dr. Albina Šmajda in mnogih drugih demokratično mislečih Slovencev

Avtor: Miran Černec, L. B.

Agenti Ozne v Trstu so 22. februarja 1946 ugrabili dr. Albina Šmajda, vidnega politika predvojne SLS, ustanovnega člana Slovenske legije in tajnika Narodnega odbora za Slovenijo.

Njegova ugrabitev in kasnejše izginotje je značilen, a ne edini primer, kako je po vojni delovala Ozna: poleg Šmajda so namreč iz Trsta, tudi po oklicani Brozovi »amnestiji«, izginili še mnogi demokratično misleči Slovenci in za večino se je izgubila vsaka sled. Anglo-ameriška oblast v Trstu naj bi bila zaradi Šmajdovega primera sicer procesirala Dušana Fortiča, urednika Primorskega dnevnika, a so ga izpustili ob pomanjkanju dokazov.

Tudi v sami FLRJ se o tovrstnih izginotjih ni ohranila nobena uradna dokumentacija: Ozna namreč svojih žrtev pogosto ni postavljala niti pred vojaška, niti pred civilna sodišča, niti se ni trudila z vzbujanjem videza legalnosti svojih postopkov.

Odstranitve so bile konspirativno dogovorjene znotraj partije v najožjem krogu izbrancev, celo mimo zakonov države, ki naj bi ji bila Ozna uradno podrejena. Ta mafijski princip delovanja je partijska tajna služba pod imeni UDB in SDV ohranila vse do propada SFRJ pa tudi kasneje.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki