IZ ARHIVA REVIJE DEMOKRACIJA: Ovadba zoper Jankovića zaradi zahteve po spolnih odnosih v zameno za službo

Avtor: Vida Kocjan

Zahteval spolne odnose

Glede na ovadbo NPU je Zoran Janković eni od ljubljanskih farmacevtk uredil zaposlitev za nedoločen čas, in sicer v zameno za spolne odnose. Janković je zaposlitev farmacevtki uredil prek Marjana Sedeja, direktorja Javnega zavoda Lekarna Ljubljana. V zameno je torej zahteval spolne odnose in jih dvakrat tudi dobil. Tako je razvidno iz ovadbe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in objavljenih prisluhov, kar so prejšnji teden objavili na portalu podcrto.si, listine pa so prejeli od državnega tožilstva. Zahtevali so jih po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja.

Izkoriščal stisko ženske

Glede na kazensko ovadbo NPU je Janković »uspešno izkoriščal stisko ženske«, ki je bila takrat v postopku ločitve. Skrbela je za dva otroka in bila pred izgubo stanovanja. Farmacevtka je bila v lekarnah, ki so v lasti mestne občine Ljubljana, zaposlena od junija 2013, najprej za določen čas šestih mesecev, nato so ji pogodbo dvakrat podaljšali. Maja 2014 je nato vodja poslovalnice na Brdu v Ljubljani vodstvu lekarn predlagala, naj farmacevtko zaposlijo za nedoločen čas, vendar pa Spomenka Sluganović, pomočnica direktorja lekarn, in Mateja Praprotnik, strokovna vodja, soglasja za takšno zaposlitev nista dali. Farmacevtki so pogodbo nato junija 2014 tako podaljšali še za eno leto, do maja 2015.

Iskala pomoč župana

Iz ovadbe je zdaj razvidno, da je farmacevtka v začetku julija 2014 stopila v stik z županom Jankovićem, da bi ji pomagal pri ureditvi zaposlitve za nedoločen čas. To je potrebovala za pridobitev 100 tisoč evrov bančnega posojila. Osmega julija je županu poslala SMS-sporočilo, da spet nujno potrebuje njegovo pomoč in kdaj se lahko oglasi. Očitno je, da sta bila v stiku že prej. Janković pa jo je, kot piše v ovadbi, poklical še isto minuto. Naročil je, naj pride k njemu v pisarno ob 21. uri. »Predstavila mu je svoj ‘svoj položaj in stisko’, Janković je nato ‘v nadaljevanju njunega srečanja zahteval od farmacevtke obljubo spolnega odnosa, ker bo poskrbel, da se bo zaposlila v JZ Lekarna Ljubljana za nedoločen čas, obljubil ji je tudi, da ji bo pomagal pri ureditvi stanovanja’. Farmacevtka je kriminalistom še dejala, da je Janković v nadaljevanju srečanja zahtevani spolni odnos tudi dobil.

Obiskal jo je v poznih nočnih urah

Z Jankovićem sta se nato po telefonu še velikokrat pogovarjala o delovnem mestu in o stanovanjskem problemu. »Med pogovori ji je Janković večkrat dejal, da se želi z njo še sestati, da je za njegove usluge potem ona na vrsti, da jih vrne na način, kot si jih on želi, torej s seksom,« je zapisano v ovadbi. Farmacevtka je policiji potrdila, da se je Janković »zglasil tudi pri njej doma, kjer sta imela spolne odnose«. Sodeč po ovadbi jo je župan obiskal 28. julija 2014 v poznih nočnih urah.

Uredil tudi sklep

Farmacevtka je od župana Jankovića najprej potrebovala njegovo soglasje za njeno zaposlitev v Lekarni Ljubljana. Po Zakonu o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) je morala namreč vsako zaposlitev za nedoločen čas odobriti tudi občina. Janković je moral nato prepričati še direktorja zavoda Marjana Sedeja. Farmacevtki je nato 4. avgusta 2014 dejal, da bo naslednji dan kolegij župana obravnaval zaposlitve za nedoločen čas v lekarni. Petega avgusta je občina res sprejela sklep za izdajo soglasja za zaposlitev za nedoločen čas za mesto farmacevtski tehnik in še eno mesto farmacevta.

Zdaj je na potezi ona

Šestega avgusta 2014 je Janković farmacevtki po telefonu povedal, da se bo naslednjega dne sešel z Marjanom Sedejem, kjer bo posredoval za njeno zaposlitev. Nato jo je poklical 7. avgusta 2014 in ji povedal, da se je s Sedejem dogovoril in da postopek teče. Hkrati jo je, kot piše v ovadbi, še opomnil, da je zdaj na potezi ona in da ve, kaj mora zdaj storiti. Predlagala mu je, da bi ga poklicala, ko bo podpisala pogodbo. Janković pa ji je odvrnil, naj naredi, kakor hoče, in da bo pogodbo podpisala v tem mesecu. Župan je nato po policijskih navedbah v tem pogovoru znova zahteval spolni odnos. »Sej sem ti reku. Tist, kar sem oblubu takrat, a.. sem nardiv, zdej pač si ti na potezi.«

Pogodba podpisana

Dvanajstega avgusta 2014 je farmacevtka poklicala Jankovića in mu povedala, da je dobila pogodbo o zaposlitvi, ter ga vprašala, kdaj lahko pride »do njega«. Janković jo je nato večkrat spraševal, ali in kdaj bi prišla »k njemu«, zdaj ko je dobila želeno zaposlitev. Sedej je policiji sicer zatrdil, da je bila pogodba o zaposlitvi sklenjena brez »kakršnega koli njegovega vpliva na kadrovsko službo« lekarne, vendar so kriminalisti »ugotovili, da Sedejeve navedbe ne držijo«.

(Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija 17. avgusta 2017.)

Več

Zadnji članki