Dr. Josip Režek, odvetnik in politik predvojne liberalne JNS, izbrisan iz javnosti in obsojen na ekonomsko hiranje

Avtor: Miran Černec, L. B.

Na Krašnjem Vrhu se je 5. marca 1883 rodil Josip Režek, odvetnik, viden politik predvojne liberalne JNS in dolgoletni župan Novega mesta. Po študiju prava na Dunaju in v Pragi, ki ga je začasno prekinil ob vpoklicu na fronte 1. svetovne vojne, se je uveljavil kot odličen odvetnik.

Leta 1924 je bil kot liberalec izbran za župana Novega mesta in do leta 1935 izvedel uspešne stanovanjske projekte ter poskrbel za graditev enega najmodernejših šolskih centrov tedanje države. Kasneje je bil izvoljen za poslanca v beograjski skupščini in bil nekaj časa tudi njen podpredsednik.

Med okupacijo tako kot večina demokratičnih politikov ni podpiral OF, zato so ga partizani aretirali takoj po zasedbi Novega mesta septembra 1943; takrat je »likvidaciji« ušel le po naključju.

Po vojni je bil pri 62 letih spet aretiran, obsojen na 8 let zapora in zaplembo premoženja. Izpustili so ga pred iztekom kazni, a ostal je brez sredstev za preživljanje, hkrati pa mu oblast ni dovolila znova odpreti advokature.

Kot mnogi drugi ugledni Slovenci predvojnega časa, ki se pred titoizmom niso umaknili v tujino, je bil tudi dr. Režek v tem »najpravičnejšem socialnem redu« izbrisan iz javnosti in obsojen na ekonomsko hiranje. V anonimnosti je umrl leta 1966 in bil pokopan na šmihelskem pokopališču v Novem mestu.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki