22-letni primorski patriot Janko Premrl – Vojko postal žrtev komunistov

Avtor: Miran Černec, L. B.

Na Brinovem griču nad Črnim vrhom je 22. februarja 1943 v nejasnih okoliščinah umrl 22-letni primorski patriot Janko Premrl – Vojko. Rojen v Št. Vidu pod Nanosom v verni in zavedni slovenski družini, je februarja 1942 dezertiral iz italijanske vojske, odšel v gverilo in v letu dni bojevanja postal živa primorska legenda.

Po nekaterih virih Premrlova skupina sprva ni bila del OF, temveč je tako kot TIGR delovala sama s ciljem osvoboditve Primorske izpod Italije. Do integracije z OF naj bi prišlo šele kasneje, in to ob nemajhnih napetostih: Premrl kot katoličan in rodoljub namreč ni maral za komunizem.

O njegovi smrti so se že med vojno pojavile različne razlage: KP si ga je takoj prisvojila in ga posmrtno imenovala za »narodnega heroja«, ljubljanski tisk pa je o njem pisal kot o poštenem fantu, članu Marijine kongregacije, ki je odšel v gverilo z narodnimi motivi, a sam postal žrtev komunistov.

Da so ga umorili partizani, je na osnovi povojnih pričevanj sklepala tudi njegova sestra Radoslava v knjigi Moj brat Janko-Vojko. Premrlova smrt se sicer časovno ujema s sprejetjem t. i. Dolomitske izjave in konsolidacijo OF pod popolno oblastjo KPS.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki