V okviru strateškega projekta Interreg Italia-Slovenija MerlinCV je Občina Pivka odprla začasno razstavo »Dvorec Ravne«

Avtor: Park vojaške zgodovine Pivka

V torek 6. aprila 2022 je Občina Pivka v Parku vojaške zgodovine slovesno odprla začasno razstavo »Dvorec Ravne«. Slednja je bila pripravljena v okviru čezmejnega strateškega projekta Interreg Italia-Slovenija MerlinCV in predstavlja eno od glavnih projektnih aktivnosti. Cilji omenjenega projekta se navezujejo predvsem na grajsko kulturno dediščino – gradove, dvorce in vile na programskem območju Italije in Slovenije, pri čemer je poudarek na manj znanih primerih kulturne in naravne dediščine z velikim neizkoriščenim potencialom. Z različnimi aktivnostmi in novimi produkti, predvsem s pomočjo digitalizacije in revitalizacije, naj bi grajsko dediščino ponovno obudili in poiskali možnosti, kako bi jo lahko na nov način izkoriščali.

Občina Pivka se je na projekt prijavila z namenom oživitve dveh pomembnih kulturnih enot na njenem območju – dvorca Ravne in z njim povezanega Šilentabora. Obe znamenitosti imata razgibano in bogato zgodovino, sledovi katere pa so se danes večinoma razgubili. Za največjim utrjenim kompleksom na Slovenskem, ki je na Šilentaboru v srednjem veku kljuboval turškim vpadom ni ostalo praktično nič – obiskovalce kraja danes navdušuje le še čudovit razgled z visokega grebena. Dvorec Ravne, katerega začetki segajo v 14. stoletje in je bil v lasti več pomembnih rodbin, pa danes hitro tone v pozabo – tako materialno, kot v kulturnem spominu. In prav proti pozabi so namenjene aktivnosti Občine Pivka na projektu MerlinCV.

Izvedenih je bila že vrsta projektnih aktivnosti in pripravljenih več različnih produktov, povezanih z dvorcem. Z njimi naj bi slednjega približali javnosti in mogoče našli tudi rešitev za njegovo ohranitev ter nenazadnje razvoj v prihodnosti. Muzejska razstava »Dvorec Ravne« je zato namenjena seznanjanju obiskovalcev z njegovo zgodovino, lastniki in razvojem. Le-temu lahko namreč sledimo od začetka leta 1313, ko je rodbina Raunach postavila stolpast dvor, do njegovega vrhunca v 18. stoletju, ko so plemeniti Hohenwarti dvorec preuredili v »raj na Krasu«, kot so ga imenovali sodobniki. Na razstavi pa so predstavljeni tudi njegovi plemeniti lastniki iz družin Raunach, De Leo, Hohenwart in Marenzi, pri čemer so posebej poudarjeni Bernardin Raunach, Franc Jožef Hanibal Hohenwart in Karl Sigmund Hohenwart.

Foto: Valter Leban

Razstava je še posebej pomembna, ker so na njej prvič na ogled predmeti že omenjene rodbine Hohenwart. Potomki družine, gospa Stephanie Wiesbauer in gospa Gabriele Blaikner sta jih namreč, skupaj z bogatim slikovnim gradivom, odstopili Občini Pivka za namene priprave razstave. Obiskovalci si tako lahko ogledajo več pečatnikov rodbine Hohenwart iz različnih obdobij, osrednji del pa predstavljata stol z izrezljanim grbom družine, preden je le-ta prevzela grofovski naslov in mizica, na kateri je grb družine, potem ko so njeni pripadniki že postali grofje. Gospe sta bili tudi častni gostji na otvoritvi razstave in sta v svojem nagovoru poudarili pomembnost povezovanja med družino in občino Pivka, izrazili pa sta tudi globoko hvaležnost, da zgodovina njune družine in dvorca Ravne ne ostaja v preteklosti, ampak je predmet raziskovanj, posebej slovenskih zgodovinarjev. Kot se je iskreno izrazila gospa Blaikner so »Ravne, ki so v 20. stoletju za nas postale meglen mit – s kopico družinskih portretov, dolgo in zmedeno genealogijo, zaprašenimi knjigami v naši domači knjižnici, pismi in družinskimi zgodbami – danes postale kraj srečanja, kraj našega prijateljstva«.

Poleg omenjenih eksponatov pa k pestrosti muzejske postavitve prispevajo tudi predmeti Narodnega muzeja Slovenije, natančneje arheološke najdbe s Šilentabora ter eksponati – del zbirke konhilij (polžev) Franca Jožefa Hanibala Hohenwarta, ki jih je odstopil Prirodoslovni muzej Slovenije. Obema institucijama in njunima predstavnikoma se zato iskreno zahvaljujemo.

Na projektu MerlinCV, ki traja že od leta 2019 in katerega delež za Občino Pivka znaša 232.075,00€ upravičenih stroškov za sofinanciranje, je bila poleg razstave izvedena že večina od načrtovanih aktivnosti – urejena je bila tematska kolesarska trasa »Pot gradov«, pripravljena mobilna igra Vitezov izziv, krajši dokumentarni film o Šilentaboru, pa tudi nova idejna zasnova dvorca Ravne kot hotela ter vrsta različnih dogodkov (vodene kolesarske ture, Srednjeveški dan v Parku vojaške zgodovine,…). V sklepni fazi (projekt se zaključuje avgusta 2022) pa bo Občina Pivka pripravila še zbornik strokovnih prispevkov z naslovom »Dvorec Ravne – med zgodovino in digitalnim«.

Več

Zadnji članki