Slavnostna akademija ob 150. obletnici Glasbene matice Ljubljana v Slovenski filharmoniji

Avtor: Glasbena matica

Glasbena matica Ljubljana letos slavi 150 let bogatega ustvarjalnega delovanja in ob tej priložnosti je pripravila veličasten glasbeni program, katerega osrednji dogodek bo slavnostna akademija, 21. maja v Slovenski filharmoniji.

Slavnostna akademija bo spomnila na zgodovinske temelje, ki jih je tlakovala Glasbena matica v slovenski glasbeni umetnosti, saj je to ustanova, pod okriljem katere je nastala prva glasbena založba, glasbena šola, konservatorij, koncertna poslovalnica, trgovina z muzikalijami in arhiv.

Mešani pevski zbor Glasbene matice pa je kot predstavnik najvišjih dosežkov slovenske vokalne umetnosti z vrhunskimi koncerti v Evropi proslavil Slovenijo in njeno kulturo. Duhovni kapital, ki ga je ustvarila Glasbena matica v času pred vojno, je bil izjemen. Društvo je povezalo najboljše slovenske glasbene ustvarjalce in poustvarjalce ter jim ponudilo prostor za umetniško izražanje.

Foto: Glasbena matica

Po vojni je bilo poseženo v razvejano dejavnost Glasbene matice z nacionalizacijo premoženja in omejitvijo njenega delovanja. V demokratični Sloveniji je postopek denacionalizacije premoženja prinesel možnost za ponovni razcvet ustanove.

Danes je ustvarjalnost Glasbene matice osredotočena na koncerte klasične glasbe, glasbene predstave za mlade in pevsko izobraževanje ter v sinergije z osrednjimi javnimi kulturnimi zavodi (Cankarjev dom, Slovenska filharmonija, Festival Ljubljana, SNG Opera in balet Ljubljana, Narodni dom Maribor, RTV Slovenija idr.) in nevladnimi organizacijami na področju glasbene umetnosti.

Več

Zadnji članki