Poziv SDS k obsodbi škandaloznih metod predvolilne kampanje ter k zagotovitvi mirnega ozračja na dan volitev

Avtor: Janja Strah/Demokracija

Izvršilni odbor SDS je danes objavil javni apel, ki ga je naslovil na ostale politične stranke, aktiv novinarjev RTV Slovenija, Programski svet RTV Slovenija, varuha človekovih pravic, predsednika republike, predsednika državnega zbora in predsednika državnega sveta, naj obsodijo pozive k nasilju, smrti, sovraštvu ter razčlovečenju in naj zagotovijo mirno ozračje na jutrišnjih volitvah. 

Kot je razvidno iz fotografij, ki so bile priložene apelu, so aktivisti KUL ter njihovih civilnodružbenih podaljškov (8. marec, Grem volit, Glas ljudstva) že dlje časa širili med ljudi gradivo, ki se o pripadnikih vladnih strank izraža na skrajno zavržen način in vsebuje tudi grožnje z nasiljem. Slednje je reproduciral tudi javni zavod RTV Slovenija. Skrb vzbujajoče je, da se je novinar RTVS Matej Šurc neposredno vključil v tovrstne dejavnosti.

Spoštovani,

APEL:

 • Strankam, ki kandidirajo na letošnjih volitvah
 • Programskemu svetu, vodstvu in aktivu novinarjev RTV SLO
 • Varuhu človekovih pravic
 • Predsedniku republike, Državnega zbora in Državnega sveta RS

Letošnja volilna kampanja je z grožnjami drugače mislečim presegla vse meje, ki jih je evropska civilizacija oblikovala skozi razvoj demokracije po 2. svetovni vojni. Včeraj smo bili iz zapisov in fotografij v medijih (DELO ipd.)  in preko pritožb naših članov najprej obveščeni, da so pred volišči aktivisti gibanja 8.marec in #GremoVolit družno z aktivisti nekaterih strank #KUL delili gradiva, v katerih se:

 • poslance vladne koalicije ter nekatere novinarje označuje za prasice, črve in izdajalski mrčes, ki ga je treba potolči;
 • stranko SDS za podganjo stranko, ki ji bodo odtrgali glavo;
 • grozi z nasiljem ali celo s smrtjo vsem, ki ne podpirajo levice;
 • ljudem neposredno grozi s ponovitvijo zgodovine prek pošiljanja v Argentino in na strelišča;
 • ministrom vlade grozi, da bodo iz njih naredili pašteto, ki ne bo dobra niti za psa
 • kristjane zmerja z barabami, ki jih bodo zavili v kolobar rezilne žice.

Po včerajšnjem soočenju na komercialni češki televiziji POPTV smo danes prejeli vrsto dodatnih obvestil z dokazi, iz katerih izhaja, da:

 • je potekala promocija brošur s to vsebino že dalj časa na številnih prireditvah po Sloveniji in v Ljubljani in da so stranke koalicije #KUL pozivale in vabile na te dogodke;
 • so avtorji teh besedil ter aktivisti gibanja #GremVolit praviloma vsak petek na zborovanjih v Ljubljani prebirali ta besedila s pozivi k nasilju;
 • je RTV Slovenija na svojih radijskih programih že lansko leto večkrat vrtela pesem Jadranke Juras s pozivi k ponovitvi povojnih pobojev.

Na vse stranke, ki kandidirajo na jutrišnjih volitvah, še posebej na tiste, ki so v predvolilnih aktivnostih sodelovali z osebami, ki so avtorji, izdajatelji ali distributerji omenjene vsebine, zato naslavljamo apel, naj se še tekom današnjega dneva jasno opredelijo do vsebine gradiva iz publikacij »Vladavina muh« (izdal ter financiral Center za Slovensko književnost Aleph 202, Metelkova 6 ter Zavod Jebešministra, uredil Brane Mozetič) in publikacije »Beseda Upora« (Izdajatelj NON-Grupa, 2022).

Od vodstva in Programskega sveta RTV Slovenija in novinarskega aktiva Radia Slovenija pričakujemo, da se javno opredeli do predvajanja pesmi Jadranke Juras »Operacija juriš« na programu Val 202, ki je polna pozivov k sovraštvu in nasilju nad drugače mislečimi in v kateri med drugim pravi: »…grejo eni v Argentino, drugi na strelišča, čas je, da ponovimo zgodovinsko uro,« ter »naslednji so na vrsti Hojsovi policisti…«. Prav tako pričakujemo od navedenih organov, da se javno opredelijo do pozivov k nasilju s strani njihovega novinarja Mateja Šurca.

Od varuha človekovih pravic Petra Svetine pričakujemo takojšnjo nedvoumno opredelitev do teh drastičnih kršenj človekovih pravic, pozivov k sovraštvu in dehumanizaciji drugače mislečih. Iz zgodovine, pa tudi iz aktualnega dogajanja v Ukrajini vemo, da so takšni dehumanizaciji vedno sledili zločini proti človeštvu ali celo genocid.

Od predsednika Republike g. Boruta Pahorja, ki je več kot leto dni nemo spremljal ta dogajanja, končno pričakujemo jasno obsodbo teh javnih pozivov k dehumanizaciji drugače mislečih, sovraštvu in nasilju.

Dobivamo številne klice ljudi, ki so zaradi govorice nasilja, sovraštva in smrti prestrašeni. Zato ponavljamo apel: Nihče si pred in med glasovanjem ne zasluži groženj in strahu. Nobene razlike med nami niso takšne, da lahko opravičujejo poziv k nasilju in smrti. Enotno obsodimo grožnje različno mislečim in zagotovimo volivcem normalno ozračje za jutrišnji volilni dan.

Izvršilni odbor SDS

Priloga: gradiva in fotografije, kot navedeno v apelu si lahko ogledate TUKAJ.

Glavno tajništvo SDS

Več

Zadnji članki