9. video dogodek: Pričevanje Anice Rahne

Avtor: Zakladnica spominov

Tokrat vas vabimo, da si ogledate pričevanje Anice Rahne, rojene leta 1933 na Šujici, v župniji Dobrova pri Ljubljani. V družini je bilo devet otrok. Oče je bil krojaški mojster in je imel zaposlene vajence in pomočnike. Imeli so tudi manjšo kmetijo. Oče in najstarejši brat sta bila v času italijanske okupacije odpeljana v internacijo na Rab.

Starejša Aničina brata sta šla maja 1945 kot begunca na Koroško, od koder sta bila vrnjena in umorjena neznano kje. Njunih posmrtnih ostankov še vedno niso našli. Oče je bil po vojni odpeljan od doma. Moral se je javiti na Vrhniki, od tam je bil poslan v taborišče Šentvid in nazadnje v zapor v Kočevje. Po štirih mesecih se je vrnil domov.

Foto: Zakladnica spominov

Anica se je po vojni izučila za šiviljo in se zaposlila v salonu gospe Škabarjeve, ki je bila priznana modna šivilja. K njej so hodile žene slovenskih političnih funkcionarjev, med njimi Nada Vidmar in Pepca Kardelj. Ob neki priliki je v salon prišla celo Titova žena Jovanka. Škabarjevo je povojna komunistična oblast zaprla.Anica se spominja številnih med in povojnih pretresljivih dogodkov iz rojstne župnije. Velik pomen daje seznanjanju mlajše generacije s tragičnimi dogodki in njihovimi posledicami.Optimizem, pogum in dobra volja so ji pomagali preživeti življenjske preizkušnje, iz katerih je izšla bogatejša in trdnejša. Vabimo vas, da prisluhnete zanimivim spominom TUKAJ.

Več

Zadnji članki