3. video dogodek Študijskega centra za narodno spravo: Pričevanje zakoncev Antona in Marije Golež

Avtor: SCNR

Vabljeni, da prisluhnete zanimivim spominom zakoncev Antona in Marije Golež iz Ljubljane. Anton se je kot dijak vključil v domobransko enoto, v vojnem času maturiral, se nato umaknil na Koroško v Vetrinj, bil vrnjen in zaprt v taborišču v Kranju in nato v koncentracijskem taborišču v Šentvidu pri Ljubljani.

Ker je bil mladoleten, je bil avgusta 1945 amnestiran. Kasneje se je zaposlil, mature pa mu niso priznali še dve leti. Po vojni je v Ljubljani spoznal Marijo Milač, s katero se je poročil in sta si ustvarila družino.Marija Golež, rojena Milač je otroška leta preživljala na Prevaljah. Od tam se je družina preselila v Dravograd, kjer je bil oče okrajni glavar. Marija je kot dvanajstletna deklica ob nemškem napadu na Jugoslavijo pribežala v Ljubljano.

Marijina brata, ki sta bila dijaka, sta takrat že bivala v Ljubljani. V strahu pred nemškim okupatorjem so se jima pridružili še ostali člani družine. Po vojni se je Marija umaknila na Koroško, kjer je bila v taborišču Vetrinj skupaj z bratom Metodom.

Brat Ciril je bil kot domobranec vrnjen v Jugoslavijo in umorjen s strani komunistične oblasti. Marija se je po vojni vrnila v Slovenijo in diplomirala na akademiji za glasbo. Prisluhnite pričevanju Antona in Marije Golež TUKAJ.

Več

Zadnji članki