ZSSR izpolnila obljubo in postopoma umaknila iz Afganistana vseh svojih 115.000 vojakov

Avtor: Peter Colnar

Pred enaindvajsetimi leti, 15. februarja 1989, so zapustili Afganistan zadnji sovjetski vojaki. ZSSR je s tem izpolnila obljubo, ki jo je dala aprila 1988 na ženevski mirovni konferenci, da bo postopoma umaknila iz Afganistana vseh svojih 115.000 vojakov.

Tako se je po devetih letih končalo vojaško posredovanje Sovjetske zveze. Vkorakanje v Afganistan je bila vojaška in politična napaka. Čeprav je padlo v bojih okoli 14.000 sovjetskih vojakov, ZSSR ni mogla trajno zavarovati vladanja svojih somišljenikov v Kabulu. Hkrati je vdor v Afganistan zaostril oborožitveno tekmo med Vzhodom in Zahodom.

Državljanska vojna se je potem nadaljevala kot čisto afganistanski spopad, čeprav sta obe velesili še naprej podpirali vsaka svojega zaveznika, ZDA muslimanske upornike (mudžahide), ZSSR pa vlado predsednika države Mohameda Nadžibulaha. Na splošno presenečenje se je obdržal Nadžibulah v Kabulu tudi po odhodu sovjetskih čet.

Šele aprila 1992 se je posrečilo muslimanskim upornikom pregnati vlado in postaviti lastno začasno vlado. Država pa je bila gospodarsko uničena in še dolgo ne bo mogla živeti brez tuje pomoči.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki