V aprilu praznujemo rojstni dan slovenske zastave v spomin na njeno prvo izobešanje leta 1848

Avtor: L. K. F.

Dan slovenske zastave je spomin na 7. april 1848, ko je slovenski domoljub Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani.

Toman je bil študent prava na Dunaju, kjer se je tudi udeleževal političnega življenja dunajskih Slovencev. 7. aprila 1848 zvečer, ko naj bi nemški del narodne straže izobesil nemško zastavo na stolpu ljubljanskega gradu, so zavedni dunajski študentje pod Tomanovim vodstvom vkorakali v gostilno oziroma hotel Zlata zvezda, stavbo v današnji Wolfovi ulici 8 v Ljubljani, z belo-modro-rdečo zastavo v roki ter jo kljubovalno izobesili.

V aprilu praznujemo rojstni dan slovenske zastave, vsem znane razvrstitve treh barv, pod katerimi smo se Slovenci opredelili najprej kot narod, nato pa še kot državotvorna nacija. Z dodatkom grba je slovenska zastava postala tudi zastava osamosvojene in svobodne Republike Slovenije in njen najbolj prepoznaven državni simbol.

»V Društvu Heraldica Slovenica smo prehodili že kar lepo pot pri spodbujanju k izobešanju slovenske zastave, vsaj med prazniki, če ne kar vse leto, vedno pa na pravilen način. Dober odziv smo sprejeli kot spodbudo, da obeleževanje dneva slovenske zastave razširimo na mesec slovenske zastave. Ozaveščanju o lastnih narodnih simbolih in vabilu k njihovi pravi uporabi, ki objema vsa politična stališča, etnično ozadje in osebne okoliščine, bomo dodali opozarjanje, da slovenska zastava označuje našo skupno državo, ne politično oblast,« poudarja predsednik društva Aleksander Hribovšek.

Hribovšek nam je tako včeraj še dejal: »Danes, na dan slovenske zastave, nas najdete med 9. in 16. uro na Prešernovem trgu v Ljubljani. Vprašate nas lahko vse o mesecu zastave in prejmete tudi brezplačno knjigo Osnove heraldike in istovetnostni simboli. Ob 16.30 pa bomo na Wolfovi 8 tradicionalno menjali zastavo.«

Članek je bil prvotno objavljen tukaj.

Več

Zadnji članki